Președintele CEC respinge acuzațiile de fraudare a Registrului Alegătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge acuzațiile cum că numărul de alegători inclus în Registrul Alegătorilor, făcut public la 22 august curent, este mai mare decât cel real.

Președintele Comisiei, Alina Rusu, a menționat că datele prezentate la 22 august au fost preluate din Registrul de Stat a Populației (RSP), care reprezintă un sistem de evidență unică a populației Republicii Moldova.

„La data de 22 august 2016 numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) era de 3.237.032, iar 2.853.802 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții. La alegerile parlamentare din 2014 au fost incluși pe listele electorale 2.800.827 de alegători, iar la alegerile locale din 2015 2.814.262 de alegători”, a precizat Rusu.

„CEC nu recunoaște aprecierile aduse instituției și membrilor comsiei, care în opinia noastră se fac cu intenția de a reduce din crediblitate în rândul societății în procesul electoral”, a menționat Rusu, în cadrul ședinței de astăzi a CEC.

Anterior, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat, într-o declarație, că se încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale, în acest sens fiind inventat practic un milion de alegători.

Citește și: Declarație: Actuala guvernare a inventat un milion de alegători. Se pregătește fraudarea alegerilor

Mai mult, fostul vicepreşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, a declarat că Registrul de Stat al Populaţiei, în baza datelor căruia a fost creat Registrul de Stat al Alegătorilor, conţine mai multe categorii de erori ce conduc la majorarea cifrei alegătorilor şi, în consecinţă, la fraudarea alegerilor.

Citește și: Ştefan Urâtu: Registrul Alegătorilor conţine mai multe categorii de erori pentru fraudarea alegerilor

Astfel, nu sunt excluse persoanele căsătorite care şi-au schimbat numele, acestea figurează cu nume vechi şi noi, există cazuri în care nu sunt excluse persoanele decedate, divorţate. În unele cazuri, numele se repetă cu erori de litere, cu „c” şi „k”, cu „î” din „i” şi „î” din „a”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...