Viktor Orban îi acuză pe unii lideri din UE că încearcă să izoleze Rusia

by Genko Genko

Premierul ungar Viktor Orban și-a reluat miercuri criticile la adresa unora dintre liderii din Uniunea Europeană pe care îi acuză că încearcă să izoleze Rusia pentru rolul acesteia în criza ucraineană, una dintre țintele comentariilor lui Orban fiind președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează Reuters.

Comentariile lui Orban survin la o zi după vizita la Budapesta a președintelui rus Vladimir Putin, în cursul căreia cei doi lideri au convenit ca Rusia să continue furnizarea de gaz natural către Ungaria.

Viktor Orban a declarat într-un briefing de presă că Uniunea Europeană este divizată în legătură cu modul în care ar trebui să trateze raporturile cu Rusia.

Ungaria, Cehia, Slovacia și Austria cred că este necesară cooperarea cu Moscova, a spus șeful executivului de la Budapesta. „Credem că fără cooperare cu rușii nu ne putem atinge obiectivele”, a subliniat Orban.

În schimb, statele baltice și Polonia susțin că Rusia ar trebui să fie exclusă din cooperarea cu UE.

„Această prăpastie în UE este foarte adâncă și de natură strategică”, a explicat premierul ungar, adăugând că președintele Consiliului European, Donald Tusk, se află „de cealaltă parte” a acestei linii de divizare.

În perioada în care a fost premier al Poloniei, Tusk s-a remarcat ca unul dintre cei mai vehemenți avocați ai înăspririi sancțiunilor contra Rusiei, atitudine păstrată și după ce politicianul polonez a devenit șeful uneia dintre instituțiile importante ale UE.

CITIȚI ȘI...