Vietnamul este dispus să găzduiască al doilea summit Trump-Kim privind denuclearizarea Peninsulei Coreene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vietnamul este dispus să găzduiască un eventual al doilea summit între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, a transmis vineri premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, potrivit AFP.

„Nu cunoaştem decizia finală. Totuşi, dacă va avea loc aici, vom face tot ce putem mai bine pentru a facilita reuniunea”, a declarat Nguyen Xuan Phuc într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Sunt în desfăşurare „pregătiri logistice”, chiar dacă nu a fost luată încă nicio „decizie finală”, a afirmat pentru AFP o sursă guvernamentală vietnameză.

Joi seară, generalul Kim Yong Chol, mâna dreaptă a lui Kim Jong Un, a ajuns la Washington pentru a pune la punct cu secretarul de stat american Mike Pompeo o eventuală nouă întâlnire între Trump şi Kim.

Întrevederea ar putea avea loc la Hanoi sau la Danang (în centrul ţării), potrivit unor observatori.

Această staţiune balneară a găzduit în timpul Războiului din Vietnam o bază aeriană importantă folosită de soldaţii americani şi trupele sud-vietnameze. Ea a găzduit în 2017 summitul regional al APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) la care a asistat şi Donald Trump.

Negocierile dintre Washington şi Phenian s-au împotmolit după summitul Trump-Kim din iunie din Singapore, unde a fost semnat un angajament privind denuclearizarea, dar cu o formulare vagă. De atunci, acordul face obiectul unor neînţelegeri.

SUA susţin că acţiunile economice trebuie menţinute atât timp cât Coreea de Nord nu va renunţa la arsenalul său atomic.

În schimb, Phenianul cere relaxarea lor imediată şi vrea garanţii de securitate în schimbul renunţării la armele sale strategice, acuzând Washingtonul că vrea să îi impună dezarmarea sa unilaterală fără a face concesii.

Beijingul, principalul susţinător economic şi aliat diplomatic al unei Corei de Nord izolate pe scena internaţională, este de asemenea în favoarea unei relaxări a sancţiunilor.

Spre marea nemulţumire a Washingtonului, China joacă din umbră un rol central în negocieri. Săptămâna trecută, Kim Jong Un s-a deplasat la Beijing pentru a patra oară în mai puţin de un an pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping.

La începutul lui 2018, după ce au făcut schimb de ameninţări şi insulte, Kim Jong Un şi Donald Trump au început o încălzire diplomatică spectaculoasă. Însă cele două ţări sunt, din punct de vedere tehnic, în continuare în război după încheierea conflictului între cele două Corei din 1953.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...