(VIDEO) Mărirea și decăderea lui Pablo Escobar: Omul care și-a construit propria închisoare

by Genko Genko

Pablo Emilio Escobar Gavíria este cel mai cunoscut traficant de droguri din istorie. La sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 30 de miliarde de dolari.

Chiar dacă el era omul ce controla Columbia din umbră, la un moment dat și-a pus drept obiectiv să ajungă președintele țării, însă tocmai acest lucru l-a dus la pierzanie.

„Cel mai mare traficant de droguri al tuturor timpurilor” s-a născut în anul 1949, la 1 decembrie și a murit la 2 decembrie, în 1993.

Și-a început activitatea infracțională în anii ’70, furând monumente funerare, pe care ulterior le vindea. Mai târziu a intrat în traficul cu electrocasnice, dar adevărații bani a început să-i facă din momentul în care a aflat care sunt efectele cocainei.

Încă de pe vremea în care făcea trafic cu electrocasnice și-a dat seama că pentru a avea succes într-o țară precum Columbia este nevoie de bani cu care să mituiești autoritățile, în special polițiștii, procurorii și politicienii.

În momentul maxim al activității sale, Escobar ajunsese să vândă săptămânal droguri în valoare de 420 de milioane de dolari și să asigure 80% din piața globală de cocaină.

A ajuns să aibă atât de mulți bani încât îi era imposibil să-i mai spele, iar contabilii săi au început pur și simplu să caute cele mai potrivite locuri pentru a îngropa milioane de dolari.

Fiul său povestea cum în ultimele sale zile de viață, când era căutat practic de toată țara, Escobar a ars bancnote în valoare de două milioane de dolari pentru a-și încălzi familia.

Inițial iubit de săraci și urât de bogați, ulterior devenit inamicul public numărul 1

Nemaiavând ce să facă cu atât de mulți bani, Escobar a început la un moment dat să le construiască săracilor case, să investească în cele mai vulnerabile cartiere ale orașelor columbiene, devenind extrem de popular în rândurile populației unei țări majoritar populată de oameni cu venituri mizere.

Și-a cumpărat cluburi de fotbal, ziare (care l-au numit Robin Hood), iar la un moment dat și-a pus drept obiectiv să ajungă președintele statului.

În anii ’80 Escobar deja controla aproape toată poliția din Columbia, procurorii și o mare parte din judecători. Deși a fost avertizat de apropiații săi din lumea criminală că nu este bine să iasă atât de mult la lumină, Escobar a ignorat sfaturile, și-a cumpărat efectiv un partid politic și a ajuns chiar și senator.

Problema sa a fost o poză cu dânsul în arest și un ministru al Justiției onest, care a început o campanie împotriva sa, ce l-a determinat până la urmă să părăsească Senatul și să-și ia adio de la visul de a deveni președinte.

Ministrul Justiției care l-a demascat a fost împușcat în propriul autovehicul, iar de atunci Escobar a început un adevărat război împotriva propriei țări.

„Don Pablo”, așa cum era supranumit, a instituit ulterior în Columbia o regulă simplă, impusă oficialilor guvernamentali, judecătorilor și politicienilor: acceptă mită sau vei fi asasinat.

Pentru că Cesar Gaviria, cel care ajungea ulterior președinte al Columbiei a refuzat să pactizeze cu el, a ordonat asasinarea sa prin introducerea unei bombe într-un avion în care acesta urma să zboare. Gaviria a evitat zborul în ultimul moment, dar avionul oricum a fost aruncat în aer. 113 persoane și-au pierdut viața.

Printre acțiunile sale care au șocat omenirea, se numără și luarea cu asalt a Curții Constituționale columbiene, acolo unde se păstrau unele dovezi împotriva sa. A împușcat judecătorii, a incendiat clădirea instituției, iar ulterior a declanșat un adevărat război în țară.

Războiul a întors însă toată Columbia împotriva sa, iar în 1991 a fost nevoit să ajungă la o înțelegere cu statul, pentru a opri luptele. Escobar și-a construit propria pușcărie, care rivaliza cu un hotel de lux, și s-a închis acolo.

Însă chiar și așa controla Columbia, numeroșii săi locotenenți ocupându-se în continuare de traficul de droguri prin care mituia autoritățile. Paranoia și lipsa de încredere în aceștia l-a determinat să-i execute pe câțiva dintre ei, iar de acolo a început să i se dărâme tot imperiul.

A fost nevoit să evadeze din propria pușcărie și să declanșeze un nou război în țară. Ajunși în pragul disperării, cetățenii lezați de acțiunile lui Escobar formează un grup numit Los Pepes, care va diminua semnificativ puterea și influența imperiului, iar împreună cu un grup onest de polițiști și ajutați de forțele speciale americane l-au găsit pe Escobar în 1993, asasinându-l și punând capăt tiraniei celui care din „Robin Hood” s-a transformat în „Monstrul”.

Cei de la Business Insider au realizat un scurt film în care au prezentat viața acestuia.

CITIȚI ȘI...