(VIDEO) Zubco e adevăratul Pșonka

by Genko Genko

Ieri ne-am ”delectat” cu toții de spectacolul de prost gust pe care ni l-a oferit o duduie care cică e mare procuror pe la Buiucani. O mare parte din presă a relatat, cu lux de amănunte, despre fastul în care se lefăie Procurorul adjunct de la Buiucani, Elena Neaga.

Și-așa au mai sărit ”câinii turbați” din presa moldovenească pe duduia care zice că și-a construit ditamai căsoiul din banii agonisiți ca educatoare, că tocmai au obligat-o pe sărmana Neaga să-și șteargă contul de ”Odnoklassniki”, acolo unde-și etala ea bogațiile și… voluptoasa ”frumusețe”.

Și ce tragedie mai mare poate fi pentru un moldovean de tipul Elenei Neaga decât renunțarea la ”Odnoklassniki”? Puține, poate doar confiscarea căsoiului și a kilogramelor de aur pe care le deține, dacă, desigur, am avea o lege care să confiște averile agonisite ilegal și dacă se va demonstra că Neaga nu a acumulat câteva milioane de euro din salariul de educatoare la grădiniță.

Neaga nu e Pșonka. Neaga e doar o amețită, un copil de mingi

Am văzut că presa moldovenească s-a grăbit ieri s-o compare pe Neaga cu Victor Pșonka, fostul Procuror General al Ucrainei. Cam trasă de păr comparația. Ăștia doi pot fi comparați doar la prost gust și tupeu, pe care-l au ambii cu carul, nimic mai mult.

Pentru că Pșonka era un grangure, un criminal de cel mai înalt rang, unul dintre cei mai corupți oameni ai Ucrainei. Pșonka reprezenta vârful unei piramide, la bazele căruia stăteau și multe lespezi, de genul procuroarei noastre de la Buiucani.

Departe de mine gândul de a-i lua apărarea măcar un pic individei în cauză, doar că nu pot fi de acord cu comparația ei cu Pșonka. Ghinionul Elenei Neaga rezidă din neuronii destul de puțini pe care-i are. Pentru că un om inteligent, fie el și un hoț plin de tupeu, nu și-ar fi permis niciodată să-și etaleze pe ”odnoklassniki” luxul, mai ales în condițiile în care toată viața ei a fost educatoare și funcționar de stat, iar soțul – culegător de căpșune în Spania.

Din ce-am mai vorbit cu oameni care se ciocnesc mai des cu justiția moldavă, Neaga nu e decât un pion al sistemului, de care se folosesc marii granguri atunci când e cazul. Cel mai probabil, capul glamuroasei de la Strășeni va cădea în curând. Când spun va cădea, mă refer la o retrogradare din funcție, cel mult la eliberarea ei din sistem, nu la sancțiuni mai dure, pe care în orice țară cu un sistem juridic cât de cât decent, le-ar fi simțit foarte rapid.

Ce mai face Valeriu Zubco?

Anul trecut, cam pe vremea asta, o parte a presei moldave își scotea pieptul înainte și-și țuguia buzele pentru a se lăuda că, vezi Doamne, ei au făcut ca Zubco să-și dea demisia din funcția de Procuror General.

Bravo mă! Și ce face acum Zubco? Se odihnește în căsoiul de lux de la ”Schinoasa” și se plimbă în bolidul de peste 50 de mii de euro. Ba mai mult, în loc să fie judecat pentru felul în care a condus Procuratura timp de aproape 4 ani, omul stă bine-mersi și trăiește din agoniseala de-o viață. Agoniseala de aproape 4 ani, am vrut să zic. Și chiar foștii săi colegi de la Procuratură țipau în gura mare, anul trecut, că Zubco, în cel mai bun caz, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a făcut trafic de influență.

Și unde-s mă, colegi ai lui Zubco, cauzele penale? De ce nu le porniți, doar ține de competența voastră?

Ia uitați-vă în acest video, cică Zubco i-a furat locul de casă al unei bătrâne sărmane.

S-a autosesizat cineva. Vreun dosar? Cineva din presă, înafară de ”Ziarul de Gardă”, a abordat subiectul?

Nu, pentru că e mult mai ușor să iei pozele de pe rețeaua de socializare ale unui pion și să faci presă, decât să te iei de capul regelui. Pentru că chiar dacă Zubco nu mai este ”cel mai mare procuror al Moldovei”, cum îi spune bătrânica jefuită, el continuă să fie protejat de cei pe care i-a slujit. Iar jurnaliștii care anul trecut își umflau piepturile și-și țuguiau buzele de încântare, că, vezi Doamne, l-au demis ei pe Zubco, poate ar trebui să se mai întrebe ce mai face adevăratul Pșonka al Moldovei.

Este cumva emis un mandat de arestare pe numele său, trage poliția focuri de armă după el, i-a fost transformat castelul de lux în muzeu? Nu, nimic din toate astea. Adevăratul Pșonka al Moldovei se bucură, în liniște, de luxul de la Schinoasa.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...