(VIDEO) Ziua Internațională a Fericirii: Cât de fericiți sunt moldovenii

(VIDEO) Ziua Internațională a Fericirii: Cât de fericiți sunt moldovenii

Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012.

Republica Moldova ocupă locul al 55-lea în topul celor mai fericite state din lume, din 157 de țări, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2016 (World Happiness Report 2015) realizat cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În 2014, Republica Moldova ocupa poziţia a 52-a în acest top.

Cele mai fericite zece ţări din lume sunt, în ordine, Danemarca, Elveția, Islanda, Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia și Suedia. România ocupă locul al 71-lea în top.

ONU speră ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor, şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.

„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia sa adoptată prin consens.

Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi „în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015.

În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află „fără sărăcie”, „foamete zero”, „sănătate și bunăstare”.

Pentru a le promova, ONU folosește imaginea simpaticelor personaje de desene animate „ștrumfi” și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

0