(VIDEO) ZdG: 200 de mii de lei de la Guvern pentru reparaţie de milioane la vila prezidenţială de la Condriţa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate, scrie Ziarul de Gardă.

În mai 2017, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului organizează un concurs de oferte pentru lucrări de reparaţie a pardoselilor din parchet la casa de odihnă din Condriţa.

La 22 mai, licitaţia este adjudecată de compania „Darnicigrup”, care urma să efectueze lucrări în valoare de 197,3 mii de lei, echivalentul a aproximativ 10 mii de euro. SRL-ul care a câştigat licitaţia, înfruntând alte două companii, este la primul contract oficial cu o instituţie de stat, deşi a fost înregistrat la Camera Înregistrării de Stat încă în 2012.

Agenţia Achiziţii Publice (AAP), printr-un răspuns în scris, ne-a informat că, potrivit dării de seamă din 24 mai 2017, la procedura de achiziţie pentru „lucrări de reparaţie a pardoselilor din parchet la casa de odihnă din Condriţa” au fost depuse trei oferte: SRL „Akdemir” a propus suma de 199 253,02 lei, SRL „Pandora” – 199 875,29 lei, iar SRL „Darnicigrup” – 197 323,38 lei (sume fără TVA). Astfel, oferta celor de la „Darnicigrup” a fost declarată câştigătoare.

Pentru achiziţionarea lucrărilor, nu a fost organizată o licitaţie propriu-zisă, ci doar o cerere a ofertelor de preţuri fără publicare (COPF). Cu alte cuvinte, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a remis invitaţii pentru mai multe companii din domeniu, invitându-le să depună oferta lor pentru contractarea lucrărilor, o astfel de prevedere fiind permisă de lege în cazul achiziţionării lucrărilor de până la 200 de mii de lei, conform explicaţiilor oferite de reprezentanţii AAP. Legea stabileşte că la această procedură trebuie să participe cel puţin 3 agenţi economici calificaţi, fapt care s-a şi produs.

Pe lângă lucrările oficiale, de schimbare a podelelor, la vila prezidenţială de la Condriţa, în ultimele luni, au avut loc şi altfel de lucrări, mult mai costisitoare, spun oameni care activează la moşia destinată preşedintelui.

ZdG a discutat cu Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Dodon, pentru a afla câţi bani au fost cheltuiţi în total şi din ce surse au fost finanţate lucrările suplimentare celor achitate de Guvern. După ce i-au comunicat subiectul discuţiei, Ceban a spus că nu cunoaşte detaliile solicitate şi a îndemnat reporterii să reveniă peste o oră după care nu a mai răspuns la telefon până la sfârşitul zilei.

În dimineaţa zilei de miercuri, 28 iunie, Ceban a spus că nu a reuşit să vorbească cu preşedintele pentru a putea oferi un răspuns şi a îndemnat reporterii, din nou, să revenă după ora 13. Deşi a fost sunat la ora stabilită, Ceban nu a mai răspuns. De asemenea, fără răspuns au rămas şi apelurile ulterioare. Spre sfârşitul zilei, Ion Ceban a trimis un mesaj prin care a informat reporterii că se află la şedinţa biroului Consiliului Municipal şi nu poate vorbi. Astfel, nu au mai reușit să vorbească cu purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Investigația integrală poate fi accesată AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...