(VIDEO) Videoclipul de campanie al lui Clinton, difuzat în Rusia cu avertismentul „interzis minorilor”

by Genko Genko

Postul de televiziune rusesc Dojdi, unul dintre puținele independente din Rusia, a difuzat primul clip de campanie al lui Hillary Clinto, dar a fost nevoit să introducă avertismentul „interzis minorilor”, din cauza legislației rusești.

Videoclipul, în care apar și doi bărbaţi gay ţinându-se de mână, a fost cotat luni pentru categoria de vârstă 18+ de către postul independent Dojdi.

Postul a precizat pentru CNN că nu a dorit să încalce legea controversată care interzice „propaganda relaţiilor sexuale netradiţionale pentru minori” şi interzice discuţii publice despre drepturile şi relaţiile între persoane de acelaşi sex în prezenţa copiilor.

„Nu există precedente judiciare pentru această lege, aşa că nu ştim ce se încadrează în ea şi ce nu”, a declarat un purtător de cuvânt al postului rus pentru postul american. „De aceea, temându-ne să nu încălcăm legea – mai ales în contextul monitorizării atente a Dojd de către autorităţi -, am decis să punem markerul (pe videoclip)”.

Hillary Clinton şi-a lansat videoclipul în weekend, anunţându-şi intrarea în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016. În el apar, timp de aproximativ cinci secunde, doi bărbaţi care se ţin de mână. Unul dintre ei spune „vara aceasta mă căsătoresc cu cineva de care îmi pasă cu adevărat”.

Fosta senatoare şi Primă Doamnă şi-a declarat susţinerea faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex la începutul lui 2013, afirmând că „drepturile gay-ilor sunt drepturi ale omului, iar drepturile omului sunt drepturi ale gay-ilor”.

Controversata lege rusească a provocat un val de proteste la nivel internaţional după ce a fost adoptată de Parlamentul rus şi promulgată de preşedintele Vladimir Putin în iulie 2013.

Human Rights Watch (HRW) a denunţat legea „propagandei homosexuale” drept „un text profund discriminatoriu şi periculos, care va amplifica homofobia în Rusia”.

Activişti pentru drepturile omului au îndemnat la boicotarea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, în 2014, iar un număr de baruri din întreaga lume au încetat să mai servească vodcă rusească, în semn de protest.

Preşedintele american Barack Obama, fostul şef al lui Hillary Clinton, declara la acea vreme că, în opinia sa, legea este ofensatoare. „Nu am răbdare cu ţările care încearcă să-i trateze pe gay, lesbiene sau transsexuali astfel încât să-i intimideze sau să le facă rău”, i-a spus Obama lui Jay Leno în 2013.

Putin a apărat legea, afirmând că, spre deosebire de alte ţări, Rusia a scos relaţiile homosexuale de sub incidenţă penală în 1993. „Nu interzicem nimic şi nu persecutăm pe nimeni”, declara el în 2014, înainte de JO. „De aceea vă puteţi simţi în siguranţă şi liberi aici”, adăuga el, „dar, vă rog, lăsaţi-ne copiii în pace”.

Potrivit unui raport ILGA-Europe din mai 2014, Rusia este cel mai rău loc din Europa (din 49 de ţări) în care pot trăi lebiene, gay, bisexuali sau transsexuali (LGBT).

CITIȚI ȘI...