(VIDEO) Valeriu Ostalep, despre Unire: Unionismul începe de la lucruri simple. Haideți să construim un kilometru de drum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unirea începe de la repararea acelui kilometru de drum dintre punctele de trecere a frontierei „Leușeni”, pe partea moldovenească, și „Albița”, de partea română. Cel puțin asta consideră fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep.

Prezent la emisiunea „Important” de la postul de televiziune TVC21, fostul viceministru a surprins printr-un discurs cu referire la Unire, care, potrivit lui, începe de la lucruri simple. „Haideți să facem o vamă normală, să construim civilizat un kilometru de drum. Haideți ne învățăm să ne respectăm și să nu ne uităm la toți ca la criminali”, a îndemnat acesta.

Vă prezentăm mai jos „monologul” integral al lui Valeriu Ostalep

„Eu sunt adeptul realismului, și faptul că oamenii trebuie să se învețe a gândi și a munci în propria țară.

Dvs. treceți vreodată vama spre România, cu mașina? Deam așa frați cum suntem noi, și atâta vorbăraie, dar aceste două popoare arată «всю нашу ничтожную сущность» (rus. „întreaga noastră esență meschină”) la ambele popoare, că noi nu suntem în stare să reparăm împreună un kilometru de drum și ne purtăm ca niște imbecili și de o parte, și de alta.

Au întins acolo drapelul cela peste Prut, au cântat, au aruncat cu flori. Deam câte ședințe de Parlament și de Guvern, am și obosit. Voi puteți să vă adunați într-o zi și să vedeți: Cât costă de reparat un kilometru de drum?! Moldova poate repara asta. De ce nu reparați?!

Iată de la ce începe unionismul, în viziunea mea.

Iată eu văd unionism între austrieci și nemți. Cum treci frontiera acolo, în 30 de secunde?! Dvs. n-ați obosit că noi în secolul XXI, o sută de procente de mașini trebuiesc oprite și controlate? Ce n-ai văzut tu acolo la mașinile celea civile care se duc cu doi copii la Mall la Iași?! De ce transformați voi viața noastră într-un iad?!

Haideți să facem o vamă normală, să construim civilizat un kilometru de drum. Haideți ne învățăm să ne respectăm și să nu ne uităm la toți ca la criminali. Că nu-s 100% de oameni criminali, nici de o parte, nici de alta.

Iată de unde începe o atitudine civilizată, respectuoasă, common sense” (eng. „bun simț”).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...