(VIDEO) Un ciclist român a doborât două recorduri mondiale

by Genko Genko

Multiplul campion al României la trial-bike, Orban Barra Gabor din Sfântu Gheorghe, în vârstă de 25 de ani, a reușit să doboare două recorduri mondiale – la mersul cu bicicleta cu spatele și la săritura pe o roată.

Mergând cu spatele pe două roți el a străbătut sâmbătă 27,58 de metri, depășind vechiul record de 18,18 metri deținut de un american, transmite AGERPRES.

Sâmbătă seară, în fața unui public numeros, tânărul covăsnean a realizat 309 sărituri pe o roată a bicicletei, stabilind astfel un nou record mondial. Potrivit acestuia, vechiul record a fost de 240 de sărituri și a aparținut unui italian.

La eveniment a fost prezent și Carol Eduard Novak, singurul campion paralimpic din istoria sportului românesc, care i-a înmânat o plachetă din partea Federației Române de Ciclism. Cele două demonstrații au fost filmate și vor fi trimise Guinness World Records pentru validare și omologare.

Orban Barra Gabor, membru al Clubului Tușnad Cycling Team, a menționat că și-a dorit să stabilească aceste recorduri mondiale de dragul fanilor, dar și pentru a le avea în palmares și a-l ajuta în carieră.

Prima bicicletă a primit-o la vârsta de 2 ani, dar până la 5 ani nu a îndrăznit să meargă fără roți ajutătoare.

”M-am supărat și într-o zi i-am scos roțile ajutătoare. S-a chinuit Gabi o zi și a doua zi a început să meargă pe două roți, iar după o săptămână să sară cu bicicleta”, a declarat pentru AGERPRES tatăl acestuia, Orban Gabor.

Tânărul spune că trial-bike nu este un sport ieftin — bicicleta este una specială, fără șa, cântărește mai puțin decât una obișnuită și costă în jur de 2.500 de euro. Dar crede nu este un sport atât de greu și periculos cum pare la prima vedere, însă e nevoie de concentrare, echilibru și condiție fizică, iar cea mai dificilă lecție este să înveți să cazi cu bicicleta fără să te accidentezi.

Se antrenează cel puțin 4 ore zilnic, face acrobații cu bicicleta și încearcă să sară peste orice obstacol îi iese în cale. A reușit să depășească obstacole de 1,50 metri înălțime și să sară pe obiecte aflate la o distanță de 2,80 de metri între ele.

CITIȚI ȘI...