(VIDEO) Trupele speciale eliberează sediul Partidului Regiunilor; Kliciko cere alegeri anticipate

by Genko Genko

Trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului de Interne, au eliberat marți la prânz sediul Partidului Regiunilor (de guvernământ) al președintelui Viktor Ianukovici, situat în strada Lipskaia din Kiev, după ce imobilul a fost ocupat de un grup de protestatari, în urma unui asalt, relatează ITAR-TASS.

„Protestatarii au reușit să ocupe doar 20 de minute primul etaj al clădirii”, a declarat deputata de opoziție Lesia Orobeț, indicând că manifestanții au luat cu ei o parte din documentele descoperite aici, „pentru studiere”.

În timpul asaltului, atacatorii au aruncat cu sticle cu substanțe inflamabile, provocând un incendiu în care a ars o parte din imobil. Protestatarii au spart ușa și au îndepărtat camerele de supraveghere de la intrare, precum și plăcuța cu însemnele Partidului Regiunilor de pe clădire. Ei nu au întâmpinat nicio rezistență. Toți reprezentanții partidului care se aflau în acel moment în clădire au părăsit incinta.

Mai târziu, manifestanții s-au repliat pe strada Institutskaia, în timp ce echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul de la sediul Partidului Regiunilor.

Pe strada Lipskaia, circa 2.000 de membri ai trupelor speciale Berkut, cu ajutorul a 1.000 de susținători ai actualei puteri de la Kiev, încearcă să-i împingă pe demonstranți spre Maidan (Piața Independenței). Forțele de ordine recurg la grenade lacrimogene și asurzitoare.

Între timp, violențele și-au extins aria la Kiev, unde grupuri de protestatari au preluat controlul, prin asalt, asupra Casei Ofițerilor, unde se adăposteau polițiștii antirevoltă și scutieri.

Confruntări în masă între cele două tabere au loc simultan pe mai multe străzi din centrul Kievului, între care Institutskaia, Șcelkovicinaia și Sadovaia. Pe strada Grușevski au fost incendiate anvelope de la mașinile forțelor de ordine.

Liderul partidului Udar, Vitali Kliciko a cerut președintelui Viktor Ianukovici să anunțe convocarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. „Faceți acest lucru și va fi o ieșire din situația actuală, va fi un act de curaj”, a spus Kliciko, într-un apel către șeful statului.

Fostul pugilist l-a îndemnat pe Ianukovici să pună presiune pe Partidul Regiunilor în problema revenirii la Constituția din 2004. „Dați comandă! Parlamentul trebuie să voteze revenirea la forma legii fundamentale din 2004. Toate acestea vor permite scăderea temperaturii în societate”, a mai spus Kliciko, la o zi după o vizită la Berlin, unde împreună cu alți lideri ai opoziției ucrainene a abordat situația din Ucraina cu cancelarul german Angela Merkel.

„Parlamentul ar trebui să formeze noul guvern și noi, ca opoziție, suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru formarea sa”, a declarat liderul formațiunii Udar.

CITIȚI ȘI...