(VIDEO) Sondaj: Majoritatea ucrainenilor sunt pro-UE și anti-Rusia

by Genko Genko

Ucrainenii sunt mult mai puțin pro-ruși decât vor separatiștii să facă lumea să creadă, iar acest lucru este valabil chiar și în regiunile din est, acolo unde s-ar fi votat în favoarea ”independenței”, arată un sondaj efectuat de CNN.

Majoritatea ucrainenilor se simt mult mai apropiați de Uniunea Europeană decât de Rusia, iar cei mai mulți dintre ei susțin impunerea de sancțiuni economice Rusiei.

67% dintre ucraineni sunt de acord cu impunerea de sancțiuni Rusiei, în timp ce doar 29% se opun unei astfel de idei, relevă un sondaj ComRes, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1000 de persoane, efectuat la comanda CNN.

Ucrainenii îl văd pe Vladimir Putin drept un lider puternic, dar periculos, în timp ce președintele american, Barack Obama, este văzut ca un lideriprietenos.

56% din locuitorii țării vecine afirmă că se simt mai apropiați de UE decât de Rusia, în timp ce doar 19% afirmă că se simt mai apropiați Rusiei, iar 22% nu sunt apropiați nici Europei şi nici Rusiei. Aproximativ 3% afirmă că nu ştiu ce să răspundă la această întrebare.

Rezultatele sondajului au fost publicate după ce separatiştii ucraineni pro-ruşi din estul ţării au afirmat că locuitorii din regiune au votat „zdrobitor” pentru independenţa faţă de Ucraina, în referendumurile din Donețk și Lugansk considerate ilegale de către Occident.

Mitul pro-Rusia, spulberat

Sondajul CNN arată că, inclusiv în estul Ucrainei, cei care susţin o alianţă cu Rusia reprezintă o minoritate.

Doar 37% dintre ucranenii care locuiesc în regiunile Donețk, Harkov și Lugansk, din estul ţării susţin o alianţă cu Rusia, în timp ce 14% din zonă susţine o alianţă cu Uniunea Europeană (UE), iar aproape jumătate (49%) afirmă că Ucraina ar face mai bine să nu se alieze nici cu unii, nici cu alţii, relevă sondajul. Iar acestea sunt tocmai regiunile despre care se spune că majoritatea ar fi pro-separatism.

Doneţk şi Lugansk au organizat duminică referendumuri privind independenţa. Un reprezentant al insurgenţilor a declarat luni că în regiuni  s-ar fi votat în proporţie de 90% pentru independenţă.

La nivel naţional, 54% afirmă că ar fi mai bine ca Ucraina să se alăture UE, în timp ce 82% nu-și doresc staționare trupelor ruse în țară.

În pofida crizei în care Rusia se opune Statelor Unite şi UE cu privire la situaţia celei de a doua celei mai mari ţări din Europa, ucrainenii sunt optimişti cu privire la viitorul lor.

65% din persoanele chestionate afirmă că sunt optimiste cu privire la viitorul politic al ţării, iar 67% susţine că este optimistă cu privire la viitorul economic.

Putin vs Obama

44% dintre respondenţi au declarat că Putin este un lider puternic, în timp ce doar 27% îl percep pe Obama în acest fel. 23% cred că niciunul dintre ei nu este mai puternic, iar 6% au răspuns că nu ştiu care dintre ei este mai puternic.

67% l-au descris pe Putin ca fiind ”periculos”, în timp ce doar 15% îl consideră pe Obama astfel.

Însă Obama este considerat cu mult mai ”prietenos” decât Putin, 47% aplicând această descriere preşedintelui american, în timp ce doar 14% o aplică lui Putin. 34% afirmă că niciunul nu este prietenos, iar 5% afirmă că nu ştiu.

Citește și: (SONDAJ) Ce fel de țară își doresc ucrainenii

Niciunul dintre cei doi lideri nu este perceput în mod special ca ”de încredere”, 32% optând pentru Obama, 19% pentru Putin, iar 45% răspunzând niciunul.

Sondajul agenţiei ComRes, cu sediul la Londra, a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.000 de ucraineni, prin telefon, în limbile ucraineană şi rusă, în perioada 7-11 mai, şi are o marjă de eroare de 3,1%.

CITIȚI ȘI...