(VIDEO și FOTO) Saakașvili, eliberat de susținătorii săi: Acuzații grave la adresa conducerii Ucrainei

(VIDEO și FOTO) Saakașvili, eliberat de susținătorii săi: Acuzații grave la adresa conducerii Ucrainei

Proteste violente în centrul capitalei Ucrainei, Kiev, ca reacție la arestarea fostului președinte georgian și guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili.

15:00: Ministrul Afacerilor Interne din Ucraina, Arsen Avakov, i-a cerut lui Mihail Saakașvili să se supună imediat indicațiilor oamenilor legii, să treacă prin procedura legală și să răspundă la acuzațiile aduse, ci să nu provoace vărsări de sânge.

14:51: Saakașvili a acuzat procurorul general, Iuri Luțenko, că ar fi falsificat o înregistrare audio pentru a-l acuza de legături cu un oligarh ucrainean aflat în Rusia. El îl acuză pe președintele Petro Poroșenko că s-ar afla în spatele acestor acțiuni și de legături cu oligarhul Rinat Ahmetov. Totodată, fostul lider georgian cheamă ucrainenii la „cea mai amplă manifestație de protest din 2014 încoace”.

13:37: Mihail Saakașvili a fost eliberat din microbuzul în care a stat aproape 4 ore, după confruntări între forțele de ordine și susținătorii săi.

„Oligarhii în frunte cu Poroșenko vor să mă aresteze, pentru că lupt cu ei și corupția din această țară. Sunt gata să-mi dau viața pentru eliberarea Ucrainei de Poroșenko și banda sa. Ieșiți în stradă. Să luptăm împreună și să ne apărăm țara. Armata și poliția sunt de partea noastră. Să nu ne fie frică. Suntem milioane. Suntem foarte puternici”, a declarat Saakașvili după ieșirea din microbuzul în care a fost reținut.

El cere demiterea lui Poroșenko și alegeri anticipate. Președinția Ucrainei încă nu a venit cu nicio reacție la incidentele de astăzi din Kiev.

Mii de susținători ai liderului politic s-au adunat în centrul orașului, acolo unde instalează baricade. Potrivit Unian, aceștia utilizează anvelope, urne de gunoi și chiar trunchiuri de copaci.

Saakașvili s-ar afla în acest moment într-un microbuz, înconjurat de sute de angajați ai forțelor speciale și susținători ai liderului georgian.

Se întâmplă după ce fostul președinte georgian și guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a fost reținut marți dimineață de către forțele de securitate de la Kiev.

Acesta a fost reținut dintr-un apartament din Kiev, unde au venit sute de mascați și polițiști pentru a le face față susținătorilor fostului președinte georgian, între care s-au iscat confruntări.

Liderul georgian a fost reținut de forțele de securitate chiar de pe acoperișul clădirii în care locuia, el amenințând la un moment dat că se aruncă de acolo.

Saakașvili este cea mai critică voce la ora actuală, la adresa puterii de la Kiev, pe care o acuză de corupție. De altfel, această atitudine a sa l-a costat și pierderea cetățeniei Ucrainei după ce își dăduse demisia din funcția de guvernator al regiunii Odessa.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a retras lui Saakașvili permisul de ședere în Ucraina — care i-a fost acordat în 2015 — atunci când fostul președinte georgian se afla în afara țării, în iulie. Saakașvili a încercat să intre înapoi în Ucraina în septembrie în pofida ordinului emis de autoritățile ucrainene de a nu-i permite acest lucru, alimentând astfel o încăierare între susținătorii săi și poliția de frontieră.

De la mijlocul lui octombrie, Saakașvili a făcut echipă cu politicieni din opoziție pentru a cere reforme și a-l critica pe Poroșenko.

De mai multe săptămâni, protestatari care cer să se pună capăt corupției din Ucraina au campat în fața clădirii parlamentului de la Kiev. Ei cer, printre multe altele, reformarea legislației electorale și a instanțelor anticorupție.

0