(VIDEO și FOTO ) CM 2014: Brazuca, cea mai performantă minge din câte au fost realizate vreodată

by Genko Genko

Tradiţional, mingile de fotbal aveau suprafaţa alcăuită din 32 de piese pentagonale şi hexagonale, dar noul model ce va fi folosit la CM 2014 – numit Brazuca şi proiectat de compania Adidas – este alcătuit din numai 6 piese. Fizicienii care au studiat mingea spun că acest design îi conferă o stabilitate mai mare decât a celorlalte modele.

Modelul cu suprafaţa din 32 de piese a dominat timp de decenii, dar, mai recent, proiectanţii au început să experimenteze noi tipuri de construcţie a suprafeţei mingii.

De exemplu, modelul Teamgeist, folosit la Cupa Mondială din 2006, avea 14 piese.

Teamgeist-KL-AUS-JPN

Teamgeist, mingea folosită în 2006.

Modelul Jabulani, utilizat în cadrul CM 2010, avea numai 8 piese, dar a fost criticat de jucători, care spuneau că traiectoria acestei mingi era imprevizibilă.

Jabulani, mingea folosită în 2010

Jabulani, mingea folosită în 2010

Anul acesta, vedeta va fi modelul Brazuca, despre care proiectanţii susţin că are o stabilitate mare în timpul deplasării prin aer.

Cercetătorii de la Universitatea Tsukuba din Japonia au testat acest model, împreună cu modelele Teamgeist, Jabulani şi altele noi, precum şi o minge cu aranjamentul tradiţional de 32 de piese pe suprafaţă.

Adidas_Brazuca

Brazuca, vedeta din 2014

Cercetătorii au testat mingile într-un tunel de vânt, folosind un robot care să lovescă mingile (toate şuturile fiind identice), trimiţândul-le într-o plasă aşezată la 25 metri depărtare. Spacialiştii au observat în ce loc loveau mingile plasa în diferite condiţii de rezistenţă la înaintare şi forţă ascensională, care influenţează traiectoria prin aer. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Cea mai „constantă”, mai stabilă, s-a dovedit mingea Brazuca, urmată de modelul tradiţional cu 32 de piese. Mingea Jabulani, care tinde să oscileze vertical în aer, s-a dovedit cea mai instabilă, confirmând criticile jucătorilor de la CM 2010.

Rezultatele ar putea fi utile pentru proiectarea unor mingi de fotbal cât mai stabile şi i-ar putea ajuta pe antrenori să îşi instruiască jucătorii în privinţa felului cel mai eficient de a juca, în funcţie de caractersticile mingii.

Şi totuşi, fizica mingilor de fotbal este încă plină de necunoscute: materialele folosite, gradul de rugozitate a suprafeţei, simetria, adezivii folosiţi – toate influenţează traiectoria balonului, iar efectele lor nu sunt înţelese în totalitate.

CITIȚI ȘI...