(VIDEO și FOTO) Centralele nucleare ar putea fi construite în largul oceanelor

by Genko Genko

În viitor, centralele nucleare ar putea fi construite în largul oceanelor, pe niște platforme plutitoare, pentru a putea fi evitate astfel efectele devastatoare asupra mediului în cazul în care acestea ar fi lovite de tsunami-uri.

Conform Discovery News, un astfel de proiect a fost pregătit de către o echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care au și realizat o bună parte din el.

Proiectul realizat de o echipă condusă de către Jacopo Buongiorno, profesor asociat la Nuclear Science and Engineering este asemănător cu cel al platformei petroliere marine, cu reactoare fixate pe platforme plutitoare ancorate de fundul mării.

”Acest proiect ar oferi avantaje importante, a spus Buongiorno despre conceptul său. ”În primul rând, tsunami-urile și cutremurele nu mai reprezintă o sursă de risc pentru centrala nucleară. În esență, oceanul blochează undele seismice și valurile uriașe în ape relativ adânci”, a adăugat el.

Proiectul nu este însă unul tocmai nou, Rusia lucrând deja la un astfel de concept, care este preconizat să fie gata în 2016. Concepția rușilor este însă una mai simplă, fiind construită practic o navă marină, care va fi remorcată de fiecare dată la destinație.

Proiectul rușilor

Proiectul rușilor

Elementul de noutate adus de MIT este că centralele electrice vor fi mutate la o distanță de circa zece kilometri în ocean. La aceste adâncimi, afirmă Buongiorno, chiar și cele mai mari valuri tsunami vor fi dispersate în adâncurile oceanului.

CITIȚI ȘI...