(VIDEO) Schemă de comercializare a drogurilor prin Telegram, deconspirată de Poliția Capitalei

(VIDEO) Schemă de comercializare a drogurilor prin Telegram, deconspirată de Poliția Capitalei

Un grup de 15 persoane, cu vârstele cuprinse între 17 ani și 35 ani, au pus la cale o schemă de comercializare a drogurilor prin Internet. Aceștia ar fi creat șase „magazine” online amplasate pe platforma de comunicare Telegram, prin intermediul cărora consumatorii puteau plăti, iar apoi primeau adresa unde acestea sunt ascunse. Activitatea infracțională a membrilor grupului criminal a fost documentată de ofițerii de investigații ai Direcției de Poliție și IP Botanica de comun acord cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Botanica, timp de două luni.

În această perioadă forţele de ordine au stabilit că, fiecare din membrii grupului criminal avea scopul şi rolul său bine determinat la realizarea drogurilor. Astfel, administratorii magazinelor online repartizau rolurile în importul și distribuția substanțelor narcotice. Trei din membri se ocupau de administrarea magazinelor, 3 administratori coordonatori, 2 curieri care prin contrabandă importau drogurile din Ucraina și ceilalți nemijlocit ambalau și distribuiau stupefiantele pe teritoriul capitalei.

Prin intermediul reţelelor online, potenţialul client solicita doza necesară de droguri, printr-un mesaj remis în aplicaţia Telegram, într-un chat închis. Administratorii primind dovada de plată (copia cecului din terminal pe portmoneul QIWI), expediau locația și descrierea corespunzătoare pentru ca aceștia să poată ridica drogurile.

Drogurile erau ascunse în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și alte locații, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii nu se vedeau.

În rezultatul a 25 de percheziții efectuate de polițiști și procurori la domiciliile și în automobilele figuranților au fostdepistate și ridicate circa 3 kg de substanțe narcotice de tip PVP, carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești în sumă circa de 70 000 lei, cântare electronice, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, tehnică de calcul.

Valoarea drogurilor ridicate de forțele de ordine constituie circa 3 milioane de lei.

14 învinuiți au fost arestați pentru un termen de 30 de zile, iar unul care sa dovedit a fi minor se cercetează în stare de libertate. Conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

Totodată, de către forțele de ordine sunt demarate acţiuni speciale de investigaţii și de urmărire penală în vederea documentării tuturor circumstanțelor.

0