Video scandalos: Sergiu Sîrbu către un activist civic: „Auzi tu, clovnule, am să-ți spun acuș cine-i agramat. Ieși afară”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Democratul Sergiu Sîrbu a numit „clovni” reprezentanții grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt și îndemnându-i într-un mod vulgar să părăsească clădirea Parlamentului, o instituție publică. Incidentul a avut loc în timpul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din 7 martie. Ședința a fost întreruptă după discuții în contradictoriu între membrii Comisiei și activiștii civici Valeriu Pașa și Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, activist civic și expert în cadrul comunității WatchDog, și Ștefan Gligor, avocat și director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, au solicitat membrilor Comisiei să-și expună părerea față de subiectul de pe ordinea de zi care presupune că membrii Comisiei urmează să formuleze în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) o opinie privind interpretarea unor norme din Codul Electoral. Aceste norme se referă la posibilitatea cetățenilor de a iniția un referendum legislativ și la necesitatea ca rezultatele unui referendum să fie aprobate de Parlament.

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a propus Comisiei să formuleze o opinie în care să menționeze că cetățenii nu au dreptul decât să inițieze referendumuri constituționale, pentru modificarea legii supreme în stat, nu și referendumuri legislative. Democratul și-a argumentat propunerea prin faptul că legislația națională stipulează că autori ai inițiativelor legislative sunt doar deputații, președintele țării și Guvern, pe când cetățenii își realizează acest drept prin intermediul aleșilor trimiși în Parlament. Totodată, Sergiu Sârbu a menționat în acest sens că și rezultatele referendumului ar trebui aprobate de către Legislativ.

Propunerea a generat critici din partea deputatului PLDM, Tudor Deliu. Acesta a replicat că „suveranitatea aparține poporului direct sau prin intermediul instituțiilor”, iar această decizie ar limita drepturile cetățenilor.

Părerea la acest subiect au solicitat să și-o expună activiștii prezenți în ședința Comisiei. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, a invocat faptul că aceștia au dreptul doar să asiste la ședință, nu și să se implice în activitatea Comisiei. Aceasta a fost contrazisă de liberal-democratul Tudor Deliu, care a invocat că „procesul transparent în Parlament nu înseamnă să fii mut”. Membrii Comisiei însă au refuzat să asculte activiștii. Tudor Deliu a declarat că nu va vota o astfel de decizie, pe care ulterior CEC ar putea să o invoce drept motiv pentru a nu permite cetățenilor să inițieze referendumuri legislative. În semn de protest, Tudor Deliu a părăsit sala de ședințe.

Raisa Apolschii a menționat că opinia Comisiei juridice, numiri și imunități este una de ordin consultativ pentru Comisia Electorală Centrală (CEC) și nu poate fi invocată drept motiv pentru adoptarea unei decizii.

După schimburi de replici între activiști și membrii Comisiei, unul dintre activiști a declarat că „acest joc” afectează respectarea drepturilor omului în stat și l-a numit de Sergiu Sîrbu „agramat”.

„Auzi tu, clovnule, am să-ți spun acuș cine-i agramat. Ieși afară”, a reacționat Sergiu Sîrbu și ulterior a părăsit sala de ședințe, iar Comisia a luat o pauză de câteva minute.

Reveniți în sală, deputații au strigat către activiști „Afară!”. Președinta Comisiei, Raisa Apolschii a declarat că nu va transforma ședința în circ.

Răspunsul pentru CEC a fost votat de șase deputați. Trei deputați s-au abținut.

„Subiectul a fost epuizat, sunteți liberi”, a enunțat Raisa Apolschii către activiști, iar Sergiu Sîrbu a replicat „Hai, du-te, du-te și vorbește afară în fața camerelor!”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...