(VIDEO) Reportaj Al Jazeera: Găgăuzia, o regiune mult mai aproape de Rusia decât de UE

by Genko Genko

Postul qatarez de televiziune Al Jazeera a realizat un reportaj din autonomia găgăuză, o regiune pe care o consideră mult mai aproape de Rusia decât de Uniunea Europeană.

În cadrul reportajului, Al Jazeera scoate în evidență sărăcia cruntă cu care se confruntă regiunea din sudul Republicii, prezentând imagini cu bătrâni neajutorați sau cu femei ce ”prășesc o livadă de caiși pentru doar 10 dolari pe zi”.

În materialul realizat de reporterul David Chater apare și bașkanul Mihail Formuzal, care desființeză puterea de la Chișinău, acuzând-o ”de furturi și corupție în ultimii 20 de ani, trecute cu vederea de oficialii europeni”.

Totodată, jurnaliștii vorbesc și despre implicarea Moscovei în treburile regiunii, care tocmai a decis începerea importurilor de băuturi alcoolice din Găgăuzia, în timp ce pentru cele din restul Republicii Moldova rămâne impus embargou.

Al Jazeera vine și cu datele ultimului referendum petrecut în regiune, nerecunoscut de puterea de la Chișinău, în care majoritatea covârșitoare a celor prezenți la vot au ales aderarea la Uniunea Vamală. Astfel, în contextul crizei din Ucraina, Al Jazeera face o paralelă între Crimeea și Găgăuzia, asemănările dintre cele două regiuni fiind izbitoare.

CITIȚI ȘI...