(VIDEO) Putin s-a sucit: Sunt gata să dau mâna cu el

by Genko Genko

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune francez TF1 și Radio Europe 1 că este gata să comunice cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Întrebat dacă va da mâna cu noul președinte ucrainean Petro Porochenko, invitat în Normandia, pentru ceremoniile de Ziua Debarcării, Putin a răspuns că nu intenționează să evite pe nimeni.

”Nu intenționez să evit pe nimeni și voi vorbi, în mod evident, cu toată lumea”, a spus președintele rus, care totuși nu l-a recunoscut oficial pe președintele ucrainean ales la 25 mai și care va fi învestit sâmbătă la Kiev.

”Puterea ucraineană trebuie să înceapă un dialog cu populația sa: asta nu trebuie să se facă cu tancuri și avioane, ci prin negociere”, a mai spus Putin, în contextul în care armata ucraineană desfășoară de la 13 aprilie o operațiune militară prin care încearcă să reia controlul asupra regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, frontaliere cu Rusia.

”Cred că dl Poroșenko are o șansă unică: nu are încă sânge pe mâini și poate suspenda această operațiune punitivă și începe un dialog direct cu cetățenii din estul și din sudul țării”, a declarat președintele rus.

Președintele rus a negat, totodată, orice intenție de expansionism a Federației Ruse în Ucraina, el făcând un apel la ”respectarea drepturilor” tuturor cetățenilor ucraineni. Rugat să comenteze situația din Ucraina, Putin a început prin a-și exprima speranța că ”nu va începe un nou Război Rece”. ”Nu, noi cu asemenea lucruri nu ne ocupăm”, a spus Putin când a vorbit despre acuzele Kievului în adresa Moscovei în legătură cu destabilizările pe care Rusia le orchestrează în estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...