(VIDEO) Putin, pregătit pentru al doilea „Război Rece”

by Genko Genko

Rusia este pregătită pentru un nou război rece, nu ea îl va începe, dar nici nu va încerca să-l împiedice, aceasta ar fi concluzia cea mai importantă care poate fi extrasă din discursul președintelui Vladimir Putin la recenta reuniune cu ambasadorii și corpul diplomatic rus, în opinia canalului de televiziune Al Arabiya.

Puțin probabil ca în timpul apropiat să vedem concesii din partea Moscovei în politica sa externă. Rusia încearcă să-și protejeze interesele naționale și drepturile cetățenilor săi din afara granițelor și, cel mai probabil, cu cât va fi mai mare presiunea exercitată de adversarii săi, cu atât mai dură va fi reacția sa, comentează același post de televiziune arab.

La 1 iulie, șeful statului rus a susținut un discurs la reuniunea tradițională cu ambasadorii și reprezentanții permanenți ai Rusiei peste hotare. Astfel de discursuri, conform Al Arabiya, constituie o sursă importantă de informații tactice cu privire la evoluțiile curente în planul politicii externe a unei țări.

Citește și: (VIDEO) Putin, acuzații dure și la adresa SUA: Au șantajat Franța

Discursul președintelui rus sugerează că Moscova este pregătită pentru o escaladare a tensiunilor și o confruntare mai dură, în încercarea de a-și proteja interesele naționale și drepturile cetățenilor săi care locuiesc în străinătate, prin toate mijloacele posibile, dar care se încadrează totuși în dreptul internațional.

Cu toate acestea, Rusia caută să reducă tensiunile în relațiile sale cu Europa, deoarece, așa cum afirmă șeful statului rus, „Europa este partenerul nostru economic și comercial tradițional”. Cel mai mult preocupă Moscova fiabilitatea livrărilor sale de gaze către partenerii europeni. Încercările autorităților ucrainene de a politiza această problemă în decursul ultimului deceniu forțează Rusia să grăbească dezvoltarea unui proiect alternativ de furnizare a gazelor naturale, comentează Al Arabiya.

Alte idei care se desprind din alocuțiunea președintelui Vladimir Putin consemnate de același post de televiziune: Rusia este dispusă să angajeze un dialog și să coopereze cu Europa; Rusia nu are nimic de reproșat Europei; în plus, există puține motive de dispută între ele; cele mai multe divergențe apar în zonele în care există interese americane, ca de exemplu în cazul NATO.

O altă particularitate notabilă în discursul lui Vladimir Putin este faptul că el a trasat o linie între „noi” și „ei” , adică între Europa și Rusia, pe de o parte, și SUA, pe de altă parte. Această linie de demarcație este vizibilă și în critica sa la adresa presiunii exercitate de SUA asupra țărilor europene, ca urmare a parteneriatului lor cu Rusia. Ea se simte și atunci când Putin vorbește de incapacitatea de a-l convinge pe Poroșenko (Petro, președintele ucrainean) că „drumul spre o pace durabilă și fiabilă nu trece prin război”.

Putin nu doar că trage o linie între Europa și America. Există, de asemenea, o linie care delimitează Rusia, împreună cu China și unitatea eurasiatică, pe de o parte, și americani și NATO, pe de altă parte.

Discursul lui Putin relevă clar că Rusia vrea să limiteze influența SUA, să le împiedice să-și impună voința asupra statelor europene și să reducă influența lor în rezolvarea problemelor de securitate în regiune, cu ajutorul unei reforme a OSCE.

În plus, Moscova a reiterat „virajul” său spre Asia, iar aprofundarea relațiilor sale cu China ar putea să aibă un impact negativ asupra relațiilor sale cu Europa, apreciază comentatorul de la Al Arabiya. Potrivit acestuia, întoarcerea Moscovei spre Asia dă impresia stabilirii unei axe principale a politicii externe ruse pentru anii următor.

Discursul integral al lui Putin, la care face referință Al Arabiya, poate fi urmărit mai jos.

CITIȚI ȘI...