(VIDEO) Primul zbor realizat în jurul Pământului cu ajutorul unui avion alimentat cu energie solară s-a încheiat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul zbor în jurul Pământului realizat cu ajutorul unui avion alimentat cu energie solară s-a încheiat marţi, 26 iulie, odată cu aterizarea aeronavei Solar Impulse 2 pe aeroportul din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. La bordul vehiculului s-au aflat piloţii elveţieni Bertrand Piccard şi Andre Borschberg.

„Viitorul este curat. Viitorul eşti tu. Viitorul este acum. Hai să-l ducem mai departe”, a declarat Piccard, pilotul aflat la comanda avionului, la sosire.

Călătoria lui Solar Impulse 2 a început în data de 9 martie anul trecut, în Abu Dhabi. Cursa a fost realizată în 17 etape, însumând circa 42.000 de kilometri parcurşi pe 4 continente, 3 mări şi 2 oceane.

Cea mai lungă etapă parcursă a fost de 8.924 de kilometri, între Nagoya (Japonia) şi Hawaii (SUA). Cursa a durat aproximativ 118 ore şi a fost clasificată ca fiind cel mai îndelungat zbor neîntrerupt realizat vreodată. Acesta a fost doar unul dintre cele 19 recorduri aviatice doborâte în timpul călătoriei realizate cu ajutorul lui Solar Impulse 2.

Bertrand Piccard şi Andre Borschberg au muncit la acest proiect timp de peste 10 ani. Cei doi piloţi au sperat că vor finaliza traseul încă de anul trecut, însă călătoria lor a fost întreruptă de mai multe ori de situaţia meteorologică din Emisfera Nordică. Cea mai mare problemă pe care au întâmpinat-o elveţienii s-a petrecut în vara lui 2015, când, după o cursă care a durat nu mai puţin de 5 zile, realizată deasupra Oceanului Pacific, s-au văzut nevoiţi să ţină avionul la sol timp de 10 luni.

Solar Impulse 2 are o greutate de aproximativ 2,3 tone, o anvergură a aripilor de circa 72 de metri şi poate zbura cu o viteză medie de 70 km/h. Motorul aeronavei este alimentat cu ajutorul a 17.000 de celule fotovoltaice. Cockpit-ul are dimensiunea unei cabine telefonice, iar în interiorul său, atunci când avionul se află la altitudini mari, piloţii pot respira numai cu ajutorul măştilor de oxigen şi pot dormi numai câte 20 de minute.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...