(VIDEO) Primele imagini cu piloții moldoveni capturați în Afganistan. Aceștia imploră să fie ajutați, iar autoritățile planifică eliberarea în preajma alegerilor

(VIDEO) Primele imagini cu piloții moldoveni capturați în Afganistan. Aceștia imploră să fie ajutați, iar autoritățile planifică eliberarea în preajma alegerilor

Politicianul Renato Usatîi, președintele „Partidului Nostru”, a făcut publice primele imagini cu piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015. Imaginile datează din perioada lunilor octombrie-decembrie 2017, ultima fiind realizată la data de 22 decembrie. Aceștia susțin că sunt vii, dar roagă să fie ajutați pentru a scăpa de necazul în care s-au pomenit.

„Sunt aproape doi ani de când stau închis, de când nu mi-am văzut familia. Cu gândul, cu mintea sunt la voi și așa va fi mereu cât va mai bate a mea inimă. Mă rog ca să fiu eliberat în viață împreună cu nenea Mișa cu care împart acest necaz și să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video și care vor lua decizii în privința noastră, din suflet vă rog, vă implor, ajutați-ne!”, este mesajul înregistrat de pilotul Lionel Buruiană, capturat de teroriștii afganezi.

„Dacă vedeți aceste filmulețe video înseamnă că mai suntem în viață. Suportăm chinurile și greutățile acestea… Să nu credeți că tare bine ne simțim aici. E foarte greu, stăm închiși, fără ferestre, nu vedem nici soarele… Vă rog, ajutați-ne cine poate să ne scoateți de aici. Mă rog la Dumnezeu să vină ziua ceea când să ne ajute cineva să ieșim din greutățile acestea. Mă rog pentru toată familia, mi-i dor tare de voi. Simt că simțiți că sunt în viață”, spune Mihail Crihan, inginerul secund care făcea parte din echipaj.

Într-o înregistrare ulterioară apare Renato Usatîi care le adresează câteva întrebări celor doi piloți moldoveni, având drept scop de a identifica dacă într-adevăr sunt ei și dacă mai sunt în viață, iar în alte două filmulețe, plasate de Usatîi pe pagina sa de Facebook, cei doi îi răspund la întrebările adresate. Potrivit lor, imaginile au fost realizate la data de 22 decembrie 2017.

Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi a declarat că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi piloți, doar că eforturile i-au fost zădărnicite de autoritățile moldovenești, care l-au anunțat în căutare în spațiul Comunității Statelor Independente. Astfel, potrivit lui, autoritățile de la Chișinău, împreună cu structurile de forță, cunosc foarte bine eforturile sale, însă au un alt plan, fiind dispuși să plătească 2 milioane de dolari și de a-i elibera pe cei doi piloți moldoveni în preajma alegerilor parlamentare.

„Eliberați oamenii sau dați-mi voie mie să termin totul”, a fost mesajul politicianului aflat acum la Moscova, care a dus tratative pentru eliberarea moldovenilor din captivitate.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

0