(VIDEO) Postul local de televiziune BTV rămâne fără licenţă de emisie. Experţii în domeniul media sar în apărarea postului TV

(VIDEO) Postul local de televiziune BTV rămâne fără licenţă de emisie. Experţii în domeniul media sar în apărarea postului TV

Postul de televiziune local din Bălţi, BTV, şi-a pierdut licenţa de emisie în format analog, din cauza trecerii întârziate la televiziunea digitală. Acesta și alte posturi de televiziune ar trebui să fie protejate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. De această părere este Directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei de a trece la televiziunea digitală abia la întâi martie 2020, însă nu la întâi ianuarie 2018, va crea o problemă foarte mare pentru acele televiziuni, a căror termen de licență a expirat și actele permisive au devenit nule, în baza legislației actuale. În context directorul asociației „Apollo” care monitorizează audiovizualul din Republica Moldova, este de părerea că CCA încearcă să reducă la tăcere posturile de televiziune de opoziție, inclusiv BTV, fapt ce i-ar permite actualei guvernări să se pregătească mai ușor de parlamentarele din 2018.

„Este foarte straniu că Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a îndeplinit exact prevederile din lege și nu a rezolvat problema dvs., atunci când ați depus cererea cu 30 de zile, înainte de expirarea licenței pentru analog. Nu pot să înțeleg de ce este tergiversată examinarea cererii televiziunii din Bălți”, a menţionat directorul API, Petru Macovei solicitat de postul de televiziune BTV.

Totuşi, Macovei şi-a exprimat speranţa că la una din ședințele CCA lucrul acesta se va întâmpla. „Din punctul meu de vedere CCA nu are niciun motiv legal să tergiverseze examinarea cererii BTV de a trece din regim analog în cablu”, a mai spus directorul API.

În opinia lui Petru Macovei, inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii de a extinde perioada de trecere a televiziunii de la format analog la cel digital de la 31 decembrie 2017 la întâi martie 2020 va crea o problemă foarte mare pentru acele televiziuni termenul licențelor cărora a expirat și licențele lor au devenit nule în baza legislației actuale. „Din punctul meu de vedere și din altele ar fi onest să asigure o concurență loială pe piață dacă CCA ar găsi o modalitate prin care aceste televiziuni să-și poată redobândi licența de emisie în analog, atunci când legea va fi modificată”, a mai spus sursa citată.

Solicitat pentru o opinie la aceeaşi problemă, preşedintele Asociaţiei „Apollo”, Vasile Năstase, a calificat refuzul CCA de a prelungi licenţa BTV drept „un pretext jalnic a celor de la CCA, care sunt o bâtă politică în mâna lui Plahotniuc și a Partidului Democrat”. „Ceea ce se întâmplă la ora actuală, urmărim un fenomen extrem de nociv în care CCA încearcă să reducă la tăcere posturile de televiziune de opoziție. Aici mă refer și la postul dvs. de televiziune, mă refer și la Jurnal TV și la TV8 căruia nu i-au cesionat licența. Asta înseamnă că, ei vor să intre în campania electorală doar cu holdingul lor ucigaș, fără a oferi cetățenilor Republicii Moldova informație de alternativă”, a opinat Vasile Năstase.

Preşedintele Asociaţiei „Apollo” a mai exprimat opinia că Moldova nu va trece la televiziunea digitală în 2018 din simplu motiv că „e an electoral”. „Lui Plahotniuc nu îi este convenabil acest lucru. În cazul în care noi vom avea televiziune digitală, atunci toate posturile de televiziune vor fi în aceiași situație. Lui Plahotniuc îi place Status Quo de astăzi. El împreună cu Dodon dețin 90 la sută din piața media din țară. Astfel ei încearcă să ducă în eroare electoratul”.

Vasile Năstase a demontat şi un alt motiv invocat televiziunii din Bălți, precum că frecvența de emisie ar crea interferențe posturilor din România sau Ucraina. „Nu este adevărat, deoarece frecvențele voastre au o limită de 15-20 de kilometri și nu ajung în zona de frontieră. Cu atât mai mult, ați activat până acum, nu exista niciun fel de bruiaj. Este o motivare ilogică. Ei nu pot veni cu o motivare plauzibilă în fața telespectatorilor. CCA lucrează în favoarea lui Plahotniuc și în defavoarea radiodifuzorilor din Moldova”, a conchis acesta.

0