(VIDEO) Poliţiştii de frontieră au depistat o filieră de migraţie ilegală în Turcia

by Genko Genko

Un moldovean a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de organizare a migraţiei ilegale a cetăţenilor Republicii Moldova în Turcia, cu folosirea actelor false. Acesta, împreună cu câțiva complici, timp de doi ani, au înşelat mai multe persoane, cetăţeni moldoveni, care vroiau să lucreze în Turcia, obţinând de la acestea zeci de mii de dolari.

La sfârşitul anului trecut, angajaţii serviciilor specializate ale Sectorului Poliţiei de Frontieră „Aeroportul Internaţional Chişinău” au intrat în posesia unei informaţii, conform căreia o reţea de moldoveni se ocupa cu organizarea trecerii frauduloase a cetăţenilor moldoveni peste frontiera unui stat străin, respectiv intrarea sau şederea în mod ilegal, în Turcia, sub identitate străină. Pe faptul dat, poliţiştii de frontieră au demarat acţiuni specifice pentru depistarea membrilor reţelei şi stabilirea activităţii infracţionale.

Astfel, pe parcursul investigaţiilor făcute, poliţiştii de frontieră au identificat organizatorii acestei infracţiuni, unul dintre ei fiind reţinut. Bănuitul, un cetăţean al Republicii Moldova în vârstă de 32 de ani, şi-a recunoscut vina. Ceilalţi complici urmează a fi anunţaţi în căutare şi ulterior reţinuţi.

Din declaraţiile victimelor reiese că cetăţenii moldoveni care doreau să ajungă în Turcia şi aflau de „sprijinul acordat de reţea” prin intermediar, plăteau sume de bani cuprinse între 1.500 şi 2.500 de dolari americani, cerute de grupul criminal pentru perfectarea paşaportului rusesc şi asigurarea cu transport. Una din persoanele identificate, care au fost induse în eroare de membrii reţelei criminale, o tânără de 25 de ani, a povestit modul de operare al acestora, inclusiv faptul că pe lângă documentele falsificate, le erau puse la dispoziţie şi itinerarele cu destinațiile exacte.

Pentru organizarea migraţiei ilegale (art.362/1 Cod penal), suspecţii riscă o pedeapsă de până la 7 ani de privaţiune de libertate sau o amendă de până la 1.000 de unităţi convenţionale.

CITIȚI ȘI...