(VIDEO) Platforma DA solicită instituirea unui Fond de intervenții special pe piața agroalimentară

(VIDEO) Platforma DA solicită instituirea unui Fond de intervenții special pe piața agroalimentară

Sectorul agroalimentar din Republica Moldova este controlat de către câteva companii apropiate guvernării, iar agricultorii mici cât și consumatorii au de suferit, susține Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

Formațiunea politică susține că „în sectorul agroalimentar din Republica Moldova, majoritatea piețelor angro de produse agricole sunt monopolizate de către companii apropiate cercului oligarhic” și, în consecință, „veniturile agricultorilor sunt mici, iar prețurile la mărfurile agroalimentare sunt exagerate pentru consumatorii finali”.

Președintele formațiunii, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că încă în 2008 urma să intre în vigoare Legea nr. 257 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare, care prevede crearea Fondului special de Intervenții pe piaţă – un mijloc eficient de sprijin acordat fermierilor și populației țării în întregime.

„Constituirea acestui fond era destinată procurării de către stat, în anumite situații critice, a unor cantităţi determinate de producție agricolă, cu constituirea şi depozitarea stocurilor de intervenţie şi introducerea ulterioară pe piaţă a acestora. Contrar prevederilor legislației, în mod premeditat, până în prezent un Fond de Intervenții în Republica Moldova nu există. Politica de intervenții pe piețele agroalimentare este practicată atât în țările Uniunii Europene, cât și în mai multe state CSI. În situația când prețurile la unele produsele agricole, cum ar fi grâul, porumbul, orzul, carnea în masă vie etc. scad până sub pragul de rentabilitate pentru producătorii agricoli, entitatea publică abilitată intervine pe piață și procură din banii Fondului de intervenții anumite cantități de produse la prețuri avantajoase pentru agricultori, creând stocurile necesare”, a declarat Năstase.

Potrivit vicepreședintelui partidului, Alexandru Slusari, una dintre companiile controlate de către apropiați ai oligarhului Vladimir Plahotniuc instituie monopol pe piață.

„Pe piaţă intervine firma Trans-Oil, care oficial are poziţie dominantă, şi impune nişte preţuri mizere de procurare a grâului, porumbului, iar celelalte companii sunt nevoite să se conformeze. În aceste condiţii, zeci de mii de fermieri sunt impuşi să comercializeze producţia agricolă sub nivelul de sinecost. Această situaţie se repetă aproape în fiecare an”, a menţionat Slusari.

Pornind de la cele expuse, Platforma DA cere ca Legea nr. 257 să fie respectată și implementată plenar, ceea ce ar corespunde intereselor fermierilor și consumatorilor și, totodată, ar slăbi esențial cartelul intermediarilor.

0