(VIDEO) Opinie: Pentru a dejuca scenariul PSRM, Dorin Chirtoacă trebuie să-și depună demisia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situația în care se află în prezent municipiul Chișinău este una absolut inedită și nu este prevăzută de legislația actuală, nici în Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău, nici în cea cu privire la administrația publică locală. Asta după ce, pe lângă reținerea primarului general Dorin Chirtoacă, sunt în arest și toți cei care îi pot prelua prerogativele, viceprimarul de ramură Nistor Grozavu și secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didencu. Constatarea aparține fostului consilier municipal Oleg Cernei, potrivit căruia, „de astăzi, începând cu ora 8:00, Primăria nu are nicio persoană juridică care ar deține drept de semnătură și ar deține dreptul de a aplica ștampila în numele instituției publice Primăria municipiul Chișinău”.

Astfel, potrivit lui Cernei, de moment, soluția este ca CNA, dacă are material probatoriu prin care ar putea solicita suspendarea din funcție a primarului general, ar face un demers către Consiliul Municipal și din momentul acesta, în termen de cinci zile, ar putea convoca ședința CMC privind desemnarea unei persoane. „Atât timp cât nu avem această solicitare de suspendare, Consiliul nu are cadrul legal ca să se poată convoca în ședință”, a menționat fostul consilier.

Totodată, o altă soluție ar fi, ținând cont că în ultimele zile se spune că viceprimarul Nistor Grozavu colaborează cu ancheta, „s-ar putea ca toată responsabilitatea să cadă pe primarul general, inclusiv șeful Direcției transport și căi de comunicații, domnul Gamrețchi, și s-ar putea ca săptămâna viitoare domnului Grozavu să-i ridice arestul la domiciliu”. „În momentul când i se ridică arestul la domiciliu, domnul Grozavu revine automat în funcție și preia automat funcțiile de viceprimar și, în baza legii, de primar interimar”, a mai menționat fostul ales local.

Cât ține de reținerea secretarului Consiliului municipal, Valeriu Didencu, dar și a doi dintre consilieri, Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi, Oleg Cernei a amintit despre inițiativa PSRM de acum un an privind procedura de organizare a referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă de către CMC. „Nu s-au ajuns exact două voturi. Lipsă de la acea ședință a fost domnul Dumanschi și domnul Oboroc Liviu de la Partidul Democrat, după care, la sfârșitul anului trecut, domnul Onișcenco a părăsit fracțiunea socialiștilor și a trecut în tagma liberalilor”.

„Ce s-a întâmplat atunci?! Primarul general a dorit să-și facă o majoritate din 26-27 de consilieri, inclusiv cu votul domnului Onișcenco care era foarte important. Și atunci ce recompensă a primit domnul Onișcenco. A fost numit membru în Consiliul de Administrație a Societății pe Acțiuni „Apă-Canal”, inclusiv domnul Dumanschi. Am impresia că aceste două rețineri, a domnului Onișcenco și Dumanschi, care ar putea asigura o majoritate în Consiliul Municipal, este legată mai mult de context politic”, menționat Cernei, precizând că nu știe care este materialul probator în privința lor. „Cred că anume cu această tentă politică s-a recurs la aceste rețineri”.

Legat de inițiativa PSRM privind organizarea referendumului, potrivit fostului consilier municipal, „în această situație, în cazul când CNA va solicita suspendarea primarului general, inclusiv va fi ales de către CMC un nou primar interimar din rândul consilierilor sau alte persoane, legea nu spune clar, atunci acest referendum urmează a fi stopat”. „Pentru că pe durata suspendării nu se organizează noi alegeri și, dat fiind faptul că primarul este suspendat, nu mai există problema juridică de demisie a primarului. Există două soluții ca să putem stopa acest referendum: În cazul în care primarul solicită demisia benevol, decade automat referendumul și, prin decizia CMC se declară vacanța funcției de primar general și CEC stabilește data alegerilor locale noi. În acest context, socialiștii nu mai pot exploata la maxim nemulțumirea aceasta a cetățenilor și ar putea exista o șansă să dejucăm scenariul socialiștilor și forțele pro-europene de dreapta s-ar putea mobiliza și ar putea înainta un candidat pe măsură ca să menținem capitala pe calea europeană”, a conchis Oleg Cernei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...