(VIDEO) Obama amenință Rusia cu noi sancțiuni: Putin continuă să susțină separatiștii

by Genko Genko

Președintele american, Barack Obama, a acuzat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia continuă să atenteze la integritatea teritorială a Ucraina, susținând separatiștii în loc să contribuie la dezescaladarea situației din estul țării vecine.

Obama a declarat că „SUA au capacitatea de a înăspri sancțiunile împotriva Federației Ruse și sunt pregătite pentru a face acest lucru”.

„Separatiștii au fost susținuți constant de către Rusia cu armament de diferite tipuri, inclusiv antiaerian”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

„I-am transmis domnului Putin că dorim să rezolvăm acest conflict pe cale diplomatică, dar trebuie ca el și guvernul rus să ia o decizie strategică: fie continuă să susțină separatiștii în încercarea lor de a submina guvernul ucrainean, fie încep să colaboreze cu puterea de la Kiev pentru a rezolva acest conflict”, a spus Obama, făcând referire la discuția telefonică pe care a avut-o cu liderul de la Kremlin joi.

Barack Obama a acuzat că în ultimele luni Putin a făcut multe promisiuni privind soluționarea crizei ucrainene, dar că totul s-a limitat doar la vorbe.

Făcând referire la doborârea aeronavei malaeziene, liderul american a calificat-o drept „o tragedie teribilă”. El a cerut să fie declanșată o „investigație internațională credibilă” pentru a stabili cine a doborât avionul.

Obama s-a ferit să acuze direct separatiștii de doborârea aeronavei, dar a spus că toată lumea „știe bine” că rebelii dețin arme sofisticate, ce le-ar permite un asemenea atac. „Știm bine că aceste arme sofisticate vin din Rusia”, a afirmat Obama.

„Până nu vom avea o investigație finală, nu putem spune exact cine se face vinovat, dar știm sigur că separatiștii au parte de tot sprijinul din partea Rusiei”, a subliniat Barack Obama.

CITIȚI ȘI...