(VIDEO) Misterul zborului Air France 447, căzut în mare în 2009 și descoperit abia peste doi ani

by Genko Genko

Dispariția aeronavei de tip Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines a creat deja foarte multe mituri, iar supozițiile se amplifică pe oră ce trece fără a găsi vreo urmă a epavei.

Din păcate, în istorie s-au petrecut foarte multe accidente, în urma cărora au decedat zeci de mii de oameni. Cu toate astea, oricât de ciudat ar părea, s-a demonstrat că avionul este cel mai sigur mijloc de transport și că dacă toate lucrurile sunt făcute cu profesionalism, atunci șansele ca un dezastru aerian să se producă sunt minime.

O dispariție foarte asemănătoare cu cea a Malaysia Airlines 370 s-a produs în 2009, când s-a prăbușit în oceanul Atlantic o aeronavă de tip Airbus A330. Atunci avionul a dispărut la fel de subit de pe radare, iar rămășițe ale epavei au fost descoperite abia peste 2 ani.

Și atunci, ca și acum, se discutatu tot felul de ipoteze, de la atacuri teroriste la probleme tehnice și chiar la intervenții extraterestre. Până la urmă, odată cu descifrarea datelor din cutiile negre s-a stabilit că singura cauză a fost incompetența crasă a piloților, amplificată de unele împrejurări nefericite.

Atunci s-a produs un jivraj în zona tuburilor Pitot (au înghețat sondele ce măsoară viteza avionului în raport cu aerul), fapt în urma căruia la bord izbucnit o alarmă. Piloții care se aflau atunci la bord erau tineri și destul de neexperimentați, în timp ce căpitanul se odihnea (așa cum prevede procedura).

Cei doi au fost luați prin surprindere de alarma care a izbucnit, începând să facă o serie de manevre greșite.

Piloții au intrat în panica, încercând să ridice avionul la o altitudine mai mare, fapt ce a dus la pierderea portanței și la prăbușirea în mare cu o viteză amețitoare.

Investigatorii au fost atât de șocați de manevrele piloților încât inițial nu le venea să creadă că s-au putut comite asemenea greșeli, pe care nici măcar un începător, în mod normal, nu le putea face.

Avionul a intrat în contact cu apa perfect integru și perfect funcțional. 2000 de metri pe minut era viteza de cădere a Airbus-ului, care s-a dezintegrat imediat după ce a atins apa.

Au murit 228 de oameni.

Vă recomandăm să urmăriți un documentar excelent realizat de cei de la National Geographic, în care se explică în amănunt cauzele ce au dus la tragedie.

CITIȚI ȘI...