(VIDEO) Ministrul Justiției, prins cu minciuna în direct; Câtă încredere au moldovenii și lituanienii în justiție

(VIDEO) Ministrul Justiției, prins cu minciuna în direct; Câtă încredere au moldovenii și lituanienii în justiție

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, continuă să mintă în privința încrederii cetățenilor Republicii Moldova în sistemul moldovenesc de justiție.

Cebotari afirma la începutul lunii septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, că cetățenii moldoveni ar avea tot mai multă încredere în justiție, depășind chiar și Lituania la acest capitol

Independent.md a demonstrat însă că afirmațiile lui Cebotari erau extrem de departe de adevăr, iar lituanieinii, chiar și în condițiile unui stat cu o presă mult mai liberă decât cea din Republica Moldova, au o încredere dublă în sistemul de justiție din țara lor.

Citește și: (VIDEO) Ministrul Justiției minte cu nerușinare; Câtă încredere au lituanienii în justiție

Astfel, potrivit ultimului Eurobarometru, cel mai reprezentativ sondaj la nivelul Uniunii Europene, realizat în luna aprilie a anului 2017, 46% din lituanieni au încredere în justiția din țara lor, față de 2% (mare încredere) și 22% (oarecare încredere), situația în cazul Republicii Moldova, potrivit Barometrului Opiniei Publice realizat tot în aprilie 2017.

Cebotari persistă în minciună

Joi, Cebotari a participat la o emisiune la TVR, în cadrul căreia a fost întrebat de ce face afirmații nefondate. Acesta a insistat că ar avea dreptate, iar după ce i s-au adus datele din Eurobarometru, a început să se bâlbâie, spunând că, de fapt, ar fi vorba despre Letonia. 

Nici aici însă nu are dreptate, pentru că și în cazul Letoniei situația este mult mai bună, 34% din cetățenii acestei țări având încredere în sistemul lor de justiție. 

Ce declara Cebotari la 7 septembrie și cum stau lucrurile

Cebotari a afirmat că în aprilie 2017 încrederea în justiția din Moldova ar fi de 24%.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, 2% din cetățenii Republicii Moldova au afirmat că ar avea mare încredere în justiție iar 22% că ar avea o oarecare încredere. 73% din respondenți au spus că nu au încredere în justiția moldovenească. 

Potrivit Eurobarometrului (cel mai reprezentativ sondaj la nivelul Uniunii Europene) realizat tot în aprilie 2017 în toate statele membre ale Uniunii Europene, putem vedea că 46% din cetățenii lituanieni au încredere în justiția din țara lor și doar (în comparație cu Republica Moldova) 48% nu au încredere. Iar asta în condițiile în care Lituania nu se confruntă cu trusturi propagandistice care acoperă peste 80% din spațiul mediatic și care vorbesc de dimineață până seară despre „lupta sistemului cu corupția”.

Eurobarometru, aprilie 2017

Potrivit Eurobarometrului există două țări în care încrederea în justiție poate fi comparabilă cu cea din Republica Moldova. Este vorba despre Slovenia, care s-a confruntat pe tot parcursul anului 2016 cu mai multe scandaluri de corupție, mediatizate pe larg de mass-media, precum și Bulgaria, un stat în care cetățenii văd în corupție drept cea mai mare piedică în calea democrației încă de la aderarea la UE, iar toată opinia publică este focusată asupra acestui subiect.

În încercarea de a-i acorda ceva clemență ministrului democrat, am căutat chiar și un sondaj în care să apară o comparație între încrederea în justiție a lituanienilor și moldovenilor. Am găsit un sondaj al Gallup, dar valabil abia pentru anul 2013. Din păcate pentru Vladimir Cebotari, nici măcar această cercetare nu-l ajută, și atunci cetățenii lituanieni și letoni având mai mare încredere în justiția lor decât moldovenii.

0