(VIDEO) Ministrul Justiției minte cu nerușinare; Câtă încredere au lituanienii în justiție

(VIDEO) Ministrul Justiției minte cu nerușinare; Câtă încredere au lituanienii în justiție

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat marți, în cadrul unei emisiuni televizate, că cetățenii Republicii Moldova ar avea mai mare încredere în justiție decât cei din Lituania.

Chiar făcând abstracție de faptul că Lituania este un stat european, cu viziuni mult mai democratice decât Republica Moldova, un spirit critic mult mai dezvoltat și o mass-media liberă, care poate oricând să critice sistemul de justiție dacă acesta nu-și face treaba, afirmația lui Cebotari părea greu de crezut.

Așadar, am căutat să vedem ce fundament au declarațiile ministrului Justiției și am aflat că ele sunt extrem de departe de adevăr.

Astfel, Cebotari a afirmat că în aprilie 2017 încrederea în justiția din Moldova ar fi de 24%.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, 2% din cetățenii Republicii Moldova au afirmat că ar avea mare încredere în justiție iar 22% că ar avea o oarecare încredere. 73% din respondenți au spus că nu au încredere în justiția moldovenească. 

Potrivit Eurobarometrului (cel mai reprezentativ sondaj la nivelul Uniunii Europene) realizat tot în aprilie 2017 în toate statele membre ale Uniunii Europene, putem vedea că 46% din cetățenii lituanieni au încredere în justiția din țara lor și doar (în comparație cu Republica Moldova) 48% nu au încredere. Iar asta în condițiile în care Lituania nu se confruntă cu trusturi propagandistice care acoperă peste 80% din spațiul mediatic și care vorbesc de dimineață până seară despre „lupta sistemului cu corupția”.

Eurobarometru, aprilie 2017

Potrivit Eurobarometrului există două țări în care încrederea în justiție poate fi comparabilă cu cea din Republica Moldova. Este vorba despre Slovenia, care s-a confruntat pe tot parcursul anului 2016 cu mai multe scandaluri de corupție, mediatizate pe larg de mass-media, precum și Bulgaria, un stat în care cetățenii văd în corupție drept cea mai mare piedică în calea democrației încă de la aderarea la UE, iar toată opinia publică este focusată asupra acestui subiect.

În încercarea de a-i acorda ceva clemență ministrului democrat, am căutat chiar și un sondaj în care să apară o comparație între încrederea în justiție a lituanienilor și moldovenilor. Am găsit un sondaj al Gallup, dar valabil abia pentru anul 2013. Din păcate pentru Vladimir Cebotari, nici măcar această cercetare nu-l ajută, și atunci cetățenii lituanieni având mai mare încredere în justiția lor decât moldovenii.

Gallup, 2013

0