(VIDEO) Microbuze care veneau spre Chișinău, stopate de autorități, iar șoferii amendați

(VIDEO) Microbuze care veneau spre Chișinău, stopate de autorități, iar șoferii amendați

A ajuns cu ușurință din Italia în Moldova, dar i-a fost aproape imposibil să ajungă în dimineața zilei de astăzi de la Călărași la Chișinău. Este vorba despre fostul deputat Valentina Cușnir care, în pofida tuturor impedimentelor a ajuns totuși la protestul societății civile împotriva modificării sistemului electoral organizat în fața Parlamentului. La fel, unul dintre participanții la acțiune, un locuitor din Drochia a menționat că până a ajunge la Chișinău, microbuzul cu care se deplasa a fost stopat de șapte ori, iar șoferul amendat cu o mie de lei, iar acesta nu este unicul exemplu de intimidare de către instituțiile publice a participanților la protest.

„Nu ne trebuie schimbare a sistemului de vot. Noi vrem pe voi să vă schimbăm. Nu se mai poate. Diaspora este gata oricând să revină acasă, dar de fapt ei au trântit ușa după noi și vor să explodeze și podurile. Dacă am ajuns ușor din Italia până aici, mai greu mi-a fost să ajung de la Călărași până în Chișinău pentru că microbuzele au fost oprite, iar trenurile nu circulă”, a spus Valentina Cușnir la protestul societății civile.

La rândul său, un protestatar din Drochia a menționat: „De șapte ori ne-au oprit de la Drochia până la Chișinău, la sfârșit ne-au pus o amendă de o mie de lei. Asta e poliția lui Plahotniuc, mafia lui. Să fim uniți, să dăm jos mafia lui Plahotniuc”, a îndemnat protestatarul.

Vedeți și: Regimul recidivează! CFM a sistat toate cursele locale pentru a nu permite cetățenilor să ajungă la protestul din Chișinău

La fel, potrivit ZdG, câteva microbuze de rută, care veneau spre Chișinău din nordul republicii, au fost stopate de către Inspectoratului Național de Patrulare (INP) în comun cu angajații Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Un pasager  care se afla în microbuzul de pe ruta Mândrești (Telenești) - Chișinău, care a trimis în adresa redacției imagini video, polițiștii au stopat 3 microbuze pe care apoi angajații ANTA le-au verificat. După câteva minute, un microbuz care venea de la Bălți a fost lăsat să plece, însă cel de la Mândrești a fost reținut aproximativ 20 de minute, iar șoferul a fost amendat cu 3.600 de lei pentru nerespectarea graficului.

Contactat de ZdG, șoferul microbuzului Mândrești-Chișinău a confirmat că a fost amendat de către inspectorii ANTA, care l-au întrebat „unde se grăbește” și de unde a luat călătorii. „M-au oprit, mi-au controlat documentele, era totul în regulă, toți călătorii erau cu bilete și apoi ei au spus că am încălcat graficul, că am ajuns mai înainte decât era pe grafic, dar acum îs microbuze, nu autobuze vechi cum era înainte când au făcut ei graficul. Mi-au făcut proces de 3.600 de lei. M-au întrebat de unde m-am încărcat, de la Mândrești sau de la Telenești. I-am întrebat ce importanță are asta, că microbuzul e pe rută, nu-i la comandă. Poate credeți că am mers mai repede ca să ajung la miting, i-am întrebat. Eu mă duc la gară, nu la miting. Ei au zis că „eiii, iaca și pe noi ne-au scos azi, duminica, la lucru…”. Mai pe scurt motivul a fost că unde mă grăbesc. Eu le-am spus că am mers normal, dacă ar socoți distanța și viteza legală prin localități, ar vedea că nu am încălcat nimic”, ne-a spus șoferul.

Din localitatea Mândrești, raionul Telenești, de unde venea microbuzul oprit de inspectorii ANTA, este originar liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care a îndemnat oamenii să participe la protestul împotriva votului mixt care are loc astăzi în centrul Capitalei.<

0