(VIDEO) Medvedev, ”dezamăgit” de acțiunile lui Obama: Ne îndreptăm spre un nou ”război rece”

by Genko Genko

Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că preşedintele SUA, Barack Obama, nu a dat dovadă de suficient tact politic în procesul de soluţionare a crizei apărute în relaţiile cu Rusia şi prin aceasta a anulat practic realizările obţinute în urma ”resetării” relaţiilor în anii precedenţi.

În cadrul unui interviu pentru Bloomberg, premierul rus a menţionat că împreună cu Obama au făcut într-adevăr foarte multe pentru relaţiile ruso-americane. ”Acordurile pe care le-am convenit au fost utile. De aceea îmi parte foarte rău că tot ceea ce am făcut împreună cu el atunci şi a dat rezultate a fost redus practic la zero prin aceste decizii” (sancţiuni), a afirmat Medvedev, care în timpul mandatului său la Kremlin (2008-2012) a pus bazele ”resetării” relaţiilor ruso-americane şi a semnat cu preşedintele american Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive (START 2) în 2010, la Praga.

”Da, eu cred că preşedintele Obama putea să manifeste mai mult tact politic în discutarea acestor probleme şi o serie de decizii care au fost luate de SUA m-au dezamăgit”, a afirmat şeful executivului rus, în contextul în care Uniunea Europeană şi SUA au adoptat în două rânduri sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o de destabilizarea situaţiei din Ucraina

În opinia sa, actuala administraţie de la Washington merge pe o traiectorie de blocaj şi va duce relaţiile bilaterale la un nou ”război rece”. ”De fapt, noi ne îndreptăm încet, dar sigur spre al doilea război rece”, a opinat şeful guvernului rus.

Arta politicii este de a adopta ”măsuri maximum reţinute, precise, subţiri şi inteligente, ceea ce o lungă perioadă de timp i-a reuşit lui Barack Obama”, a spus Medvedev, adăugând că modul în care procedează în prezent administraţia de la Washington demonstrează că SUA şi-au epuizat resursele în acest sens şi acest lucru face rău chiar Statelor Unite.

Referitor la sancţiuni, prim-ministrul rus a afirmat că aceasta este o cale fără perspectivă.”Noi nu suntem adepţi ai sancţiunilor, de aceea nici nu prea le comentăm şi nici nu răspundem prea vocal la ele, deşi am putea face ceva neplăcut împotriva ţărilor care le impun”, a mai spus premierul rus.

”Este rău pentru relaţiile economice internaţionale, pentru relaţiile noastre cu Europa şi SUA”, a adăugat el, indicând că sancţiunile în sine nu au avut deocamdată ”niciun efect semnificativ” asupra Rusiei.

Admiţând că unele restricţii ar putea să fie destul de dureroase, Dmitri Medvedev a afirmat că nu are îndoieli că Rusia va rezista oricăror sancţiuni. El a refuzat să comenteze posibilele reacţii ale Federaţiei Ruse cu privire la introducerea noului set de sancţiuni occidentale, spunând doar că Moscova ”va avea cu siguranţă un plan de acţiune, în funcţie de modul în care va evolua situaţia”.

CITIȚI ȘI...