(VIDEO) Maia Sandu: Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceea ce pentru toți oamenii de bună credință era clar de la început, a fost confirmat oficial de cea mai importantă instituție din lume în materie de legislație electorală – Comisia de la Veneția, care a apreciat critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Moldova. Aceasta susține președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, potrivit căreia, chiar dacă raportul integral al Comisiei urmează a fi publicat luni, deja azi este clar că opinia în raport cu acest proiect de lege este una critică, iar asta înseamnă că „proiectul promovat de Partidul Democrat și Partidul Socialist nu respectă standardele și principiile minime necesare schimbării sistemului electoral”.

„În primul rând, propunerea de schimbare a sistemului electoral nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg. Noi cu Dumneavoastră cunoaștem bine acest lucru. Acum îl confirmă și Comisia. Toată manipularea cu milioane de oameni care susțin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă”, a declarat liderul PAS în cadrul unei conferințe de presă susținută azi la sediul formațiunii.

La fel, Maia Sandu a făcut referire la îngrijorarea exprimată de Comisia de la Veneția în legătură cu faptul că unii deputați aleși pe circumscripții uninominale ar putea fi vulnerabili în fața unor cercuri de afaceri. „Altfel spus, Comisia ne spune că unii așa-ziși deputați independenți riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat Republica Moldova în propriul business”, a declarat Sandu.

Potrivit liderului PAS, după ce s-au convins de faptul că avizul Comisiei de la Veneția a fost unul negativ, reacția guvernării a fost de a reduce „rolul pe care îl are Comisia de la Veneția la rangul de secție juridică a unui comitet raional de partid”. „Am văzut din nou referințe la principiul suveranității și la faptul că ei vor lua în calcul doar recomandările tehnico-juridice. Să înțelegem că recomandările care nu le convin, nu vor face parte din această categorie tehnico-juridică”, a conchis Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...