(VIDEO) Lavrov spune de ce Rusia nu poate permite Ucrainei să adere la NATO și UE

by Genko Genko

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO ”îngrijorează” Rusia și că în cazul în care Kievul ar urma această cale, va suporta ”consecințe”.

Întrebat dacă Ucraina poate fi membru NATO, șeful diplomației ruse a declarat că Moscova se va ”opune total”, iar încercările de Ucraina în Alianța Nord-Altantică ”vor fi foarte negative pentru întregul sistem european de securitate”.

În acest context, Lavrov a dat exemplul Georgiei din 2008, când în urma summitului de la București, președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, ”a considerat că a primit mandat de la NATO, invadându-și propriul popor în Osetia de Sud și încercând să rezolve conflictul prin forță”.

Întrebat dacă Rusia consideră fostele state sovietice ”o proprie curte”, pe care Moscova nu va permite SUA și UE o să o ”invadeze”, Lavrov a răspuns să Ucraina nu poate fi considerat nici ”o curte” și nici stat fost sovietic.

”Kievul este părintele orașelor rusești. Limba rusă și religia rusă s-au născut pe teritoriul Ucrainei. Am fost o națiune pentru mai mulți de 300 de ani”, a subliniat ministrul rus de Externe.

Interviul integral al lui Lavrov pentru Bloomberg, în care vorbește despre felul în care Crimeea a ajuns să fie parte a Rusiei, despre posibilitatea ”izbucnirii unui război civil” în Ucraina și despre cum vede Rusia rezolvarea crizei din țara vecină, îl puteți urmări mai jos.

CITIȚI ȘI...