(VIDEO) KGB aruncă în aer Rusia: cum s-a născut popularitatea lui Vladimir Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La sfârşitul anului 1999 Rusia a fost zguduită de o serie de explozii ale unor blocuri de locuit. Sutele de morţi, miile de răniţi îngrozesc Rusia, care nu mai trecuse prin asemenea experienţe.

În acea perioadă legea nu mai funcţiona, cu moralitatea măcinată de ani de comunism, mafia era la ea acasă. Odată cu destrămarea regimului communist, grupuri mici sau mari luptau pentru supremaţia economică, vânzând tot ce se putea vinde, de la grenade şi fabrici până la câmpuri petroliere şi tancuri.

Într-un alt plan, obscur, se naşte popularitatea unui necunoscut ofiţer KGB, care lucrase în Germania de Est şi mai apoi în Leningrad: Vladimir Putin.

Potrivit unui sondaj din august 1999, noul şef al KGB, Vladimir Putin, avea numai 5% popularitate.

Ajuns prim ministru, se remarcă prin intransigenţa cu care condamnă verbal “teroriştii” – pe care de altfel nu i-a găsit nimeni niciodată. Nimeni nu avea idee cine pune bombele, totuşi proaspătul premier al Rusiei învinuieşte cecenii, fără să aibă vreo dovadă.

Câteva luni mai târziu, un incident implicând aruncarea în aer a unui bloc din Ryazan stârneşte controverse mari în rândurile KGB-ului, care funcţiona acum sub denumirea de FSB. Ofiţerii FSB încep să mintă pentru a acoperi probele şi chiar se încurcă în minciuni. Martorii încep să dispară şi dovezile de asemenea.

Dar de ce ar dori KGB-ul să omoare ruşi nevinovaţi la întâmplare? Nimeni nu ştie.

Ce se ştie însă este că popularitatea lui Vladimir Putin ajunge peste 50% şi câştigă alegerile din 2000. Putin dă vina pe ceceni, deşi dovezi tot nu sunt, ba chiar începe un al doilea război cu ei, extrem de sângeros.

După mai multe trăiri dezastruoase, popularitatea lui Putin creşte chiar mai tare, astfel încât el ajunsese la putere, iar soarta Rusiei a fost orientată spre o altă direcţie, potrivit echipei de la Novaia Gazeta care a anchetat cazul şi a realizat un documentar în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...