(VIDEO) James Pettit pe post de „mediator” într-o veșnică confruntare a moldovenilor. „Mulți cred că e bine acolo unde noi nu suntem. De ce să nu facem bine acolo unde suntem noi?!”

(VIDEO) James Pettit pe post de „mediator” într-o veșnică confruntare a moldovenilor. „Mulți cred că e bine acolo unde noi nu suntem. De ce să nu facem bine acolo unde suntem noi?!”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, a acceptat provocarea publicației „Ziarul de Gardă” filmându-se alături de actorul Sergiu Voloc într-un filmuleț hazliu intitulat „CEDEAZĂ DRUMUL, WAY!”, în limba engleză „way” fiind chiar „drum”. Filmulețul marca „Reporter de Gardă” reprezintă o alegorie a „confruntării” dintre „est” și „vest” în Republica Moldova, iar mesajul diplomatului american este cât se poate de explicit: „Încercați să folosiți drumurile nu doar pentru a pleca sau pentru confruntări, dar și pentru a rămâne, pentru a construi, a dezvolta și a nu fugi”.

Potrivit scenariului, doi moldoveni, rolurile ambilor fiind interpretat de actorul Sergiu Voloc, pornesc la drum fiecare în direcția sa și cu mașina pe care o deține. Astfel, cel aflat la volanul unui Mercedes, având și drapelul Uniunii Europene pe capotă, cotind pe o ulicioară îngustă dă „nas în nas” cu cel de la volanul unui „Jiguli” de producție sovietică, având și flagul fostei URSS. Într-un final, cel de la volanul Mercedesului cedează. Nu înainte însă ca ambii să-și arunce câteva replici acide despre „al cui drum e mai important”.

Întâmplarea face că cei doi se întâlnesc și pe podul de la Sărăteni, reabilitat acum câțiva ani din fondurile cetățenilor americani, și chiar dacă drumul este suficient de larg, nici aici cei doi moldoveni nu pot găsi calea corectă.

„Acuș îți arăt eu calea. Calea Lactee”, spune unul dintre ei după care se iau la bătaie. Aici însă apare și ambasadorul SUA, James Pettit.

„Hei, băieți, ce faceți?”, întreabă ambasadorul SUA. „Taci! E ambasadorul Statelor Unite ale Americii. E stăpânul drumului. O să ne ia drumurile. Taci!”, îi zice unul dintre scandalagii celuilalt.

„Aceste drumuri sunt construite pe banii întregului popor american pentru toți cetățenii moldoveni. De fapt, poporul american a investit pentru un drum bun către democrație și o viață mai bună. Mulți cred că e bine acolo unde noi nu suntem. De ce să nu facem bine acolo unde suntem noi? Încercați să folosiți drumurile nu doar pentru a pleca sau pentru confruntări, dar și pentru a rămâne, pentru a construi, a dezvolta și a nu fugi”, e mesajul diplomatului american către moldoveni, după care își cere scuze pentru că trebuie să plece.

„Iar voi gândiți-vă cum să trăiți mai departe. Acum acesta este drumul vostru”, le mai spune James Pettit.

0