(VIDEO) Incidente grave într-un oraș din SUA; Mai mulți polițiști au fost răniți

by Genko Genko

Noi ciocniri între sute de tineri manifestanţi şi poliţie au avut loc luni, la Baltimore, în estul Statelor Unite, după funeraliile unui tânăr afroamerican care a murit pe 19 aprilie, la o săptămână după ce a fost reţinut de poliţişti.

Şapte poliţişti au fost răniţi în cursul acestor ciocniri, a precizat Eric Kowalczyk, un purtător de cuvânt al poliţiei. Mai mulţi poliţişti au suferit fracturi, iar unul dintre ei şi-a pierdut cunoştinţa.

Purtătorul de cuvânt i-a acuzat pe tinerii manifestanţi că au atacat reprezentanţii forţelor de ordine „fără să fi fost provocaţi”. „Vom folosi mijloacele adecvate” pentru a restabili calmul, a promis el.

„Jaful și actele de violență nu vor fi tolerate. Ca răspuns (la violențe) am pus Garda Națională în stare de alertă pentru a se desfășura cu rapiditate dacă este nevoie”, a anunțat guvernatorul Larry Hogan.

Manifestanţii au aruncat cu pietre asupra unui autobuz şi vehiculelor poliţiei în apropiere de Mondawmin Mall, în nord-vestul oraşului, nu departe de locul în care au avut loc funeraliile.

Un elicopter al poliţiei a survolat cartierul şi agenţii le-au cerut manifestanţilor să se disperseze, fără succes.

Peste 2.500 de persoane au asistat la funeraliile lui Freddie Gray, organizate în biserica baptistă New Shiloh. La funeralii au participat de asemenea primăriţa oraşului Stephanie Rawlings-Blake, alesul din Baltimore în Camera Reprezentanţilor Elijah Cummings, apărătorul drepturilor civile Jesse Jackson şi reprezentanul Casei Albe Broderick Johnson.

Pe Twitter, poliţia din Baltimore a anunţat că a primit „ameninţări credibile” provenind de la mai multe grupuri criminale locale care promit că vor ataca poliţişti.

Freddie Gray, în vârstă de 27 de ani, a decedat pe 19 aprilie, la o săptămână după ce fusese reţinut de poliţie, avocatul familiei afirmând că decesul a survenit din cauza unui traumatism suferit la coloana vertebrală în timp ce se afla în custodia forţelor de ordine. Tânărul afroamerican fusese reţinut din motive nedezvăluite, pe 12 aprilie, după ce a fugit de poliţie. Nu este clar când a fost rănit acesta, dar decesul lui a fost confirmat pe 19 aprilie de Centrul Medical al Universităţii din Maryland.

Poliţia a deschis o anchetă care ar trebui să se încheie până vineri. Şase poliţişti au fost suspendaţi din funcţie în urma acestui incident. Departamentul Justiţiei a deschis de asemenea o anchetă asupra unei posibile încălcări a drepturilor civile.

CITIȚI ȘI...