(VIDEO) „Implicarea copiilor în munci – normalitate sau exploatare prin muncă?” Răspunsul specialistului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Orice activitate economică desfăşurată de copil, care îl privează de viaţa de copil, dreptul la educaţie şi dăunează dezvoltării sale fizice şi psihice, este considerată a fi expoatare prin muncă a acestuia. Din păcate însă, în Republica Moldova nu există vreo bază de date sau anumite statistici privind exploatarea copiilor prin muncă, deşi cazuri de impunere a minorilor la anumite activităţi se întâlnesc deseori în ţara noastră.

Problema a fost abordată de Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, care a ţinut să facă diferenţa dintre munca copilului prin gospodărie şi exploatarea prin muncă a acestuia. Astfel, potrivit Avocatului Poporului, este considerată exploatare prin muncă orice activitate economică a copilului cu vârsta între 5 şi 15 ani, cele mai grave fiind cazurile când „activităţile economice ale copilului sunt făcute în contul datoriei părinţilor”, este vorba despre o muncă în condiţii periculoase, cu o durată excesivă de timp, precum şi „folosirea copilului în munci ilegale cum ar fi cerşitul, atragerea în reţele de prestare a serviciilor sexuale, pornografie infantilă etc.”, dar şi atunci când copilului îi este îngrădit accesul la educaţie.

„De ce în Republica Moldova munca copiilor este atât de atractivă?! În primul rând copiii nu-şi cunosc drepturile şi el niciodată nu va cere de la angajator nişte acte, contract de muncă, respectarea regimului de muncă. Consider la fel că munca copilului este foarte ieftină – ceea ce o face atractivă pentru angajator. Copiii nu denunţă abuzurile şi riscurile la care sunt supuşi. La fel, un motiv ar fi nivelul de trai, sărăcia în familie, dar şi copiii, foarte des, cred în poveştile traficanţilor şi sunt atraşi în reţelele de traficare. Şi, este foarte grav, copiii nu cred în oportunitatea de a avea studii”, a afirmat Maia Bănărescu.

De altă parte, este permisă şi nu este considerată a fi exploatare prin muncă – munca copilului prin gospodărie, dar şi atunci munca trebuie să fie normată, copilul să nu fie supus unor munci grele pe o durată îndelungată de timp şi nu are de suferit procesul educaţional. „Până la 15 ani el poate fi tratat doar ca un copil care are activităţi de pregătire pentru a intra în viaţa matură”, susţine Avocatul Poporului.

Cât ţine de copiii cu vârsta mai mare de 15 ani, aceştia pot fi antrenaţi în activităţi economice, însă, până la atingerea majoratului, sunt anumite norme de muncă care poate fi prestată de aceştia. Spre exemplu, anul trecut Inspecţia Muncii a depistat 18 cazuri în care copiii cu vârsta de peste 15 ani erau antrenaţi în diferite activităţi economice, cu încălcarea normelor prevăzute de lege. Cel mai des aceştia erau antrenaţi în agricultură, construcţii şi unul în servicii de prelucrare.

„Noi nu avem o bază de date care ar spune câţi copii exploataţi prin muncă avem. Cu regret nu este niciun studiu. Atunci când vrei să faci ceva, trebuie să ştii de unde porneşti. De aceea vreau să fac la anul viitor un studiu privind perceperea exploatării prin muncă”, a menţionat Maia Bănărescu în cadrul conferinţei de presă.

Exploatarea copilului, inclusiv prin muncă, este interzisă de Constituţia Republicii Moldova, Codul Muncii şi alte legi naţionale, precum şi convenţiile internaţionale în domeniu la care Republica Moldova este parte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...