(VIDEO) Imagini care arată că microbuzul NU intră în protestatarii de la televiziune; Cavcaliuc a dat două lovituri pe capota mașinii şi a plecat

(VIDEO) Imagini care arată că microbuzul NU intră în protestatarii de la televiziune; Cavcaliuc a dat două lovituri pe capota mașinii şi a plecat

Oamenii legii insistă că un microbuz, care de fapt era unitatea de transport care asigura sonorizarea protestului, ar fi intrat în protestatari şi cordonul poliţiei, cauzând „dureri fizice” la patru poliţişti, în cadrul protestului de duminică de la sediul televiziunii publice Moldova 1. Un filmuleț video care surprinde incidentul arată că „Mercedesul” nu a încercat să intre în mulțime și, mai mult decât atât, nici nu a trecut de cordonul de polițiști ca să rănească vreun om al legii.

În videoul făcut public de „Curaj TV” se vede cum, inițial, microbuzul despre care organizatorii spun că a adus tehnica sonoră necesară protestului, își face drum printre oameni, cu viteză mică. Acesta ajunge până la cordonul de polițiști, fără ca aceştia să reacționeze în timp ce unitatea de transport se îndreaptă spre ei, ulterior oamenii legii opresc maşina, aproape de poarta de la intrarea pe teritoriul postului „Moldova 1”.

După ce directorul adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a dat două lovituri pe capota mașinii, se iscă un conflict între poliție și protestatari, dar în afară de câteva îmbrânceli nu se întâmplă altceva nimic. În tot acest timp, Cavcaliuc pleacă de la faţa locului.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Cavcaliuc a declarat că un microbuz, care de fapt era unitatea de transport care asigura sonorizarea protestului, ar fi intrat în protestatari şi cordonul poliţiei, cauzând „dureri fizice” la patru poliţişti.

Mai mult ca atât, potrivit directorului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, deşi luni dimineaţă, bazele de date nu arătau antecedente penale în cazul persoanei reţinute pentru 72 de ore, care se afla la volanul microbuzului „atunci când a intrat violent în poliţie”, proprietarul acestui mijloc de transport ar fi „o persoană care deja are statut de inculpat în cadrul unei cauze penale, la fel, pentru violenţă împotriva poliţiei”. „Este vorba de iarăşi un protest a aceloraşi organizatori, care a avut loc pe data de 24 aprilie 2016. Proprietarul microbuzului este vizat în acea cauză penală. Vedem că, direct sau indirect, acesta recidivează punând la dispoziţia unei persoane acest mijloc de transport cu care s-a aplicat violenţa împotriva poliţiştilor”, a menţionat Cavcaliuc.

Citeşte şi: Liderii PPDA şi PAS acuză poliţia că a folosit gaze lacrimogene şi a trucat imagini cu microbuzul care ar fi intrat în mulţime; Poliţia se spală pe mâini şi spune contrariul

De partea cealaltă, liderii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, spun că poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva a două femei, de peste 60 de ani, iar microbuzul la care fac referire oamenii legii a fost plasat în apropiere de protestatari, întrucât în el era transportat aparatajul tehnic.

„Aţi cerut imagini de la poliţie pentru a vedea ce s-a întâmplat cu adevărat?. Noi am fost acolo şi ştim ce s-a întâmplat. (…) Este clar că guvernarea îşi dorește foarte mult să provoace protestatarii. În comparație cu evenimentele din aprilie 2009, cum le va fi mai greu să prezinți nişte femei în vârstă drept un mare pericol pentru societate. Sperăm că veţi cere poliţiei să investigheze aceste cazuri”, a spus Maia Sandu.

„Microbuzul a fost instalat pentru a plasa boxele. Nimeni nu a bruscat poarta şi nu a avut intenția să rupă cordonul. Politia a trucat asta”, a adăugat liderul PPDA, Andrei Năstase.

0