(VIDEO) Glume făcute de către Barack Obama pe seama politicienilor americani

by Genko Genko

Preşedintele american Barack Obama a făcut câteva glume la adresa lui Hillary Clinton şi Donald Trump la ediţia din acest an a Dineului Corespondenţilor de la Casa Albă, un eveniment organizat ca de fiecare dată într-o atmosferă relaxată, sâmbătă seară, la Washington.

Remarcând că unii americani trec printr-o perioadă de incertitudine, Obama a spus: „De exemplu, am o prietenă care, cu doar câteva săptămâni în urmă, câștiga milioane de dolari pe an, iar acum trăiește într-o rulotă în Iowa”. „Prietena” este nimeni alta decât politiciana democrată Hillary Clinton, cel mai bine clasată în cursa pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2016. Clinton, fost secretar de stat, a călătorit în această lună într-o rulotă pentru a-și face campanie.

De glumele sale n-a scăpat nici republicanul Dick Cheney, fost vicepreședinte al SUA în timpul mandatului lui George W. Bush. „Dick Cheney a spus zilele trecute că sunt cel mai rău președinte din întreaga lui viață, eu cred că el a fost cel mai rău președinte din viața mea”, a spus Obama, făcând referire la binecunoscuta influență pe care Cheney o exercita asupra fostului președinte republican, în timpul mandatului acesta la Casa Albă, între 2001 și 2009, menționează EFE.

Obama nu a ezitat să facă glume și despre propria persoană, vorbind despre faptul că unii i-au spus că mandatul de președinte l-a îmbătrânit. „Arăt așa de bătrân încât John Boehner l-a invitat deja pe (premierul israelian Benjamin) Netanyahu să ia cuvântul la înmormântarea mea”, a spus Obama. Reuters amintește că liderul de la Casa Albă a fost înfuriat de faptul că președintele Camerei Reprezentanților, republicanul John Boehner, l-a invitat luna trecută pe premierul israelian să vorbească în Congresul SUA împotriva acordului nuclear cu Iranul pe care administrația Obama îl negocia împreună cu marile puteri.

Preşedintele american a stârnit hohote de râs furtunoase în rândul invitaţilor în momentul în care a vorbit puţin şi despre relaţia strânsă de colaborare pe care o are cu vicepreşedintele Joseph Biden, ironizând în acelaşi timp anumite iniţiative legislative anti-gay din statul Indiana: „Am devenit atât de apropiaţi încât în anumite zone din Indiana angajaţii unor restaurante nu vor să ne mai aducă pizza la masă”.

Dineul Corespondenţilor de la Casa Albă, un eveniment desfăşurat în fiecare an într-o atmosferă relaxată, este cunoscut în anumite cercuri şi sub denumirea de „cea mai sălbatică seară de la Washington”, datorită combinaţiei neobişnuite de invitaţi care participă la această gală – vedete de la Hollywood, personalităţi din mass-media şi oficiali guvernamentali.

Printre invitaţii din acest an s-au numărat actorii Jane Fonda, Bradley Cooper, Tea Leoni, Sophie Turner şi Laverne Cox, regizorul Bryan Singer, jurnalistul de la Bloomberg Politics Mark Halperin, liderul grupului minoritar din Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, jurnalista Katie Couric, fostul secretar de stat Madeleine Albright.

CITIȚI ȘI...