(VIDEO) Cutremur în Nepal; Bilanțul a ajuns la 2.000 de morți

by Genko Genko

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 1.953 morţi şi 4.625 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

Purtătorul de cuvânt al poliției nepaleze, Kamal Singh Ban, a declarat că 1.953 de persoane au murit numai în Nepal. În India, autoritățile au anunțat 53 de morți. Potrivit presei oficiale chineze, 17 persoane și-au pierdut viața în Tibet în urma seismului.

Bilanțul morților după cutremurul din Nepal ar putea ajunge la 4.500, de trei ori mai mult decât estimarea actuală, a declarat ministrul nepalez al informațiilor Minendra Rijal, citat de agenția DPA.

„Cele mai mari distrugeri au avut loc în districtul Gorkha, epicentrul seismului”, a precizat el, referindu-se la o zonă la vest de Kathmandu. „Armata nepaleză a lansat o operațiune de salvare folosind elicoptere cu echipamente cu vedere nocturnă”, a adăugat Rijal în fața reporterilor.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Replică duminică

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în regiunea Kathmandu, declanşând, potrivit alpinistului român Alex Găvan, alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest.

Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică.

Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), epicentrul seismului produs duminică a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri.

CITIȚI ȘI...