(VIDEO) Cum se roteşte cercul de prieteni ai lui Putin: Au primit 13 miliarde de dolari din buget

(VIDEO) Cum se roteşte cercul de prieteni ai lui Putin: Au primit 13 miliarde de dolari din buget

Rețeaua de prieteni a președintelui rus, Vladimir Putin, este extrem de scurtă din cauza agresivității propagate de Kremlin. Totuși, cei care îi sunt aproape beneficiază de plăți din belșug de la bugetul statului rus.

Aleksei Navalnîi, unul dintre liderii opoziţiei ruse, care recent l-a acționat în judecată pe președintele rus Vladimir Putin, într-un caz privind conflictul de interese, prezintă într-un video modul în care rudele și prietenii lui Putin au primit din bugetul statului 13 miliarde de dolari.

Navalnîi prezintă într-un material video, pe baza unei analize Forbes, primii cinci prieteni ai lui Putin care au primit din visteria statului rus 13 miliarde de dolari.

Omul de afaceri Arkadi Rotenberg, prieten şi fost partener de judo al preşedintelui rus Vladimir Putin, a primit de la companiile şi instituţiile statului rus lucrări în valoare de 7,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Rotenberg este urmat de către un alt oligarh, miliardarul Leonid Mikhelson – principalul acţionar al Novatek, al doilea producător de gaze naturale al Rusiei, după Gazprom. Acesta a primit 4,5 miliarde de dolari de la statul rus.

Pe podium se situează și Ghenadi Timncenko, un alt apropiat al lui Putin, proprietarul Volga Group. Timceko este un acţionar important al Novatek, companie care dezvoltă un proiect de gaze naturale lichefiate în regiunea Yamal, în valoare de 27 de miliarde de dolari. Timncenko a primit de la statul rus 2,1 miliarde de dolari.

Poziţia a patru este ocupată de către Kirill Shamalov, unul dintre acţionarii semnificativi ai Sibur, cel mai mare conglomerat petrochimic din Rusia. Acesta a primit comenzi de 1,9 miliarde de dolari de la statul rus. Întâmplător, Shamalov este ginerele lui Putin, fiind soţul Katerinei Tikhonova, fiica cea mică a preşedintelui rus.

În top se mai află şi Igor Rotenberg – fiul lui Arkadi Rotenberg, care deţine compania de foraje Gazprom Bureniye şi producătorul de electricitate TEK Mosenergo. Acesta a primit de la statul rus 1,4 miliarde de dolari.

0