(VIDEO) CPR Moldova: Autoritățile recunosc efectele negative ale noului sistem electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul de Politici și Reforme Moldova a realizat un spot în care, potrivit lor, autoritățile recunosc efectele negative ale noului sistem electoral.

Într-un comunicat al organizației, CPR Moldova amintește că împreună cu alte organizații neguvernamentale, a preîntâmpinat despre faptul că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democrația, pluralismul de opinie și reprezentarea cetățenilor.

„Deși aceste efecte negative au fost negate de autorități pe parcursul anului, după schimbarea sistemului electoral (cu încălcări de procedură și cu încălcarea opiniei Comisiei de la Veneția), efectele sunt recunoscute ca și realitate de către reprezentanții guvernului. În cadrul emisiunii „Important”, de la TVC 21, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt. Aceste prevederi, luate împreună, vor afecta negativ pluralismul și democrația din țara noastră. Pe unele le-a confirmat direct, iar pe altele nu le-a infirmat”, spun reprezentanții CPR.

Iurie Cecan s-a referit explicit la patru subiecte despre care CPR a bătut alarma – votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripțiilor și legitimitatea unei persoane devenită deputat din primul tur (acumulând numărul cel mai mare de voturi față de contracandidații săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%).

Subiectele la care nu s-a referit Iurie Cecan și care, de asemenea, afectează negativ reprezentativitatea sunt, în viziunea CPR, reprezentarea femeilor, a minorităților, finanțarea netransparentă a partidelor, dezavantajarea partidelor mici (deci a pluralismului de idei). „Iurie Cecan nu s-a referit la felul în care s-a votat sistemul electoral mixt – cu grave încălcări de procedură, netransparent, fără consultări, fără consens și sfidând opinia experților Comisiei de la Venezia. Pentru a evita efectele nefaste pentru democrația și pluralismul de opinie din țara noastră, Parlamentul trebuie să abroge de urgență noul sistem electoral”, spun reprezentanții CPR.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...