(VIDEO) Corupția din Moldova, din nou subiect în presa din SUA: FBI-ul trebuie să-i tragă la răspundere pe vinovați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este din nou subiect în presa americană. Despre corupția din țara noastră a vorbit de această dată J.D. Gordon, fost purtător de cuvânt al Pentagonului, în prezent consilier pe probleme de securitate naţională, politică externă şi comunicare.

Gordon a vorbit despre situația din țară la postul de televiziune One America News Network, în cadrul emisiunii „Tipping Point”, în care s-a discutat și anterior despre jaful din sistemul bancar și rezervele BNM.

Moderatoarea Liz Wheeler și invitatul său au criticat administrația Obama, care, în opinia lor, s-a implicat prea puțin în estul Europei, în consecință în țări precum Republica Moldova sau Ucraina situația deteriorându-se semnificativ în ultimii ani din cauza corupției.

Potrivit jurnaliștilor, oligarhul Vladimir Plahotniuc este figura centrală în jaful din sistemul bancar, ei criticând dur întâlnirea pe care prim-vicepreședintele PD a avut-o cu Victoria Nuland, asistentă a Secretarului de Stat pentru afaceri europene.

„Acest tip, Plahotniuc, este unul din liderii jafului ţării, este unul din liderii Partidului Democrat din Moldova. Anchetatorii noştri trebuie să intre în esenţă şi să-i facă pe oameni responsabili pentru că acel miliard de dolari vine de la noi. Vine de la noi deoarece FMI continuă să finanţeze Moldova în timp ce aceşti băieţi au furat un miliard de dolari, o optime din economia lor. Asta ar fi ca şi cum trilioane de dolari ar dispărea peste noapte din băncile americane. Puteţi să vă imaginaţi aşa ceva?”, a continuat fostul ofiţer de presă al Pentagonului, citat de jurnal.md.

Moderatoarea emisiunii a menţionat, în context, că oligarhul Plahotniuc nu este un demnitar ales în RM, ci doar un afacerist foarte bogat.

„Eu cred că acest tip despre care vorbim, Plahotniuc, are un nume perfect pentru un individ corupt deoarece e imposibil să-l pronunţi şi să-l ţii minte. El nu e un demnitar ales în Moldova. Asta e partea interesantă a poveştii. El e doar un afacerist bogat, dar deţine o bucată de ţară şi în acest mod a obţinut controlul asupra ei pentru că influenţa sa în guvern se bazează pe faptul că are avere şi control asupra statului. Dar, J.D., este o întrebare care merită pusă: în afara de faptul că suntem puşi pe cârligul acestei finanţări către Moldova şi pierdem bani, de ce ar trebui Americii să-i pese de asta din punct de vedere al politicii externe?”, a întrebat jurnalista.

„Trebuie să ne pese pentru că altfel arătăm ridicoli şi pentru că banii ies din buzunarele noastre. Eu nu vreau să-i dau FMI-ului bani care se iau din taxele mele. Asta pentru că Statele Unite sunt cel mai mare donator al FMI-ului. Noi suntem cea mai mare economie, noi îi dăm FMI-ului cei mai mulţi bani, iar FMI-ul îi risipeşte pe finanţarea Moldovei care are trei bănci falimentate. Mai este ceva. Vicepreşedintele Biden tocmai a menţionat că Ucraina trebuie să elimine corupţia. Ei bine, trebuie să se ţină cont de asta. Preşedintele Poroşenko trebuie ajutat să intre în esenţă. Un tip despre care vorbeam, ex-deputatul moldovean, Veaceslav Platon, este într-o închisoare ucraineană acum. Moldova cere extrădarea lui pentru a-l face să tacă. Ei ar putea chiar să-l ucidă. Noi nu trebuie să permitem să se întâmple aşa ceva. Trebuie să punem o presiune diplomatică asupra Ucrainei pentru a nu-l extrăda pe acest tip. Trebuie ca anchetatorii noştri din FBI să vorbească cu el în Ucraina”, a răspuns J.D. Gordon.

Jurnalista Liz Wheeler s-a mai interesat de ce un oficial al Departamentului de Stat (Victoria Nuland, n.r.) s-a întâlnit cu un oligarh „care a pus la cale frauda bancară de un miliard de dolari, o optime din PIB-ul Moldovei”.

„Ei bine, e o întrebare excelentă pentru administraţia lui Obama. Ei menajează oligarhii, ei menajează oamenii puternici pentru că ei preferă calea cea mai uşoară. Asta de fapt mi-a atras atenţia. Eu nu prea ştiam de domnul Plahotniuc până a se întâlni Victoria Nuland cu el. Dar atunci când asistenta Secretarului de Stat se întâlneşte cu cineva care este implicat în jaf, potrivit raportului Heritage Foundation, noi trebuie să ne uităm cu atenţie la asta. Eu cred că administraţia Obama nu trebuie să tolereze aceşti oligarhi şi dictatori. Asta mă scoate din sărite. Ei predică despre statul de drept, libertate şi democraţie, însă politicile administraţiei Obama au un efect exact opus. Aşadar, aceşti băieţi nu practică ceea ce predică. Este ca şi cum n-ai auzi răul, nu l-ai vedea, n-ai vorbi despre rău, însă, selectiv. Dacă nouă nu ne place de cineva, mergem după el. Dar dacă e vorba de cineva care spune „Hei, noi vrem să fim buni cu voi”, atunci din motive lipsite de logică nu facem absolut nimic. Asta mă înnebuneşte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al Pentagonului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...