(VIDEO) Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit: Autoritățile cer ajutor de la partenerii externi

(VIDEO) Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit: Autoritățile cer ajutor de la partenerii externi

Membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale s-au întrunit, din nou, în ședință. Premierul Pavel Filip a dat indicația de a fi deschis un cont pentru partenerii externi, care sunt gata să ne dea o mână de ajutor.

Totodată, premierul a enumerat prioritățile acțiunilor, care trebuie întreprinse, la momentul actual. „Prioritatea numărul 1 este siguranța cetățenilor, să nu avem oameni blocați, instituțiile medicale să fie funcționale, Armata Națională să ofere mașini cu tracțiuni speciale în loc de ambulanțe. De asemenea, vom identifica ajutoarele de care avem nevoie, medicamente, alimente, cabluri, astfel încât să putem lichida toate consecințe”, a menționat Pavel Filip.

Totodată, acesta a mai precizat că Celula de criză rămâne să funcționeze 24 din 24 și poliția rămâne în teren, „astfel încât oamenii să fie informați despre posibilitatea de accede pe un drum sau altul chiar dacă e bine să se abțină de la aceste plecări”, a mai spus prim-ministrul.

„E important să fie înlăturate riscurile de inundații, înlăturarea arborilor, care blochează drumurile. De asemenea, reconectarea energiei electrice, după aceea vom interveni la înlăturarea arborilor de prin ogrăzi, iar în final este nevoie de o evaluare precisă a pagubelor”, a conchis Pavel Filip.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, 703 localităţi rămân deconectate de la curentul electric, mai multe trasee sunt blocate şi pe drumurile ţării se circulă cu dificultate. La lucrările de deszăpezire sunt antrenate peste 330 de utilaje tehnice speciale. În ajutor echipelor de salvatori au venit militarii şi carabinierii.

Premierul a solicitat Celulei de criză să identifice necesităţile stringente ale populaţiei şi să intervină prompt în asigurarea cetăţenilor cu toate cele necesare, iar Agenţiei „Moldsilva” să se implice activ în curăţarea arborilor căzuţi.

0