(VIDEO) Cinci ani de la tragedia aviatică de la Smolensk; Cauzele accidentului

by Genko Genko

La 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev Tu-154, cu 96 de persoane la bord, printre care președintele Poloniei Lech Kacznyski, soția sa și numeroși înalti oficiali ai Poloniei, s-a prăbușit pe o ceață densă în apropiere de aeroportul din Smolensk, Federația Rusă.

Kaczynski mergea în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Atunci au fost vehiculate mai multe ipoteze în legătură cu producerea accidentului, printre care și cea în care autoritățile Federației Ruse erau încriminate că ar fi „creat condițiile necesare” pentru ca accidentul să se producă.

Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragicul accident, în contextul unei situații extrem de încinse în estul Europei, relațiile Poloniei cu Rusia răcindu-se din nou în contextul crizei din Ucraina, după ce la mijlocul anilor 2000 se înregistrase o ameliorare.

Conform investigațiilor, proasta echipare a avionului, poziționarea aeroportului într-o regiune inaccesibilă, precum și echipamentul depășit al aeroportului din Smolensk se numără printre cauzele ce au dus la accident. Cele mai importante sunt reprezentate însă de ceața extrem de densă din zona aeroportului, dar și de stresul la care erau supuși piloții avionului. Acestora le-ar fi fost frică să nu-și piardă locul de muncă în cazul în care ar fi refuzat să aterizeze, deoarece în timpul unui zbor spre Tbilisi, din 2008, au fost obligați de președintele Kaczynski să aterizeze în condiții nefavorabile și deloc sigure pentru cei de la bord.

Frica de a nu fi înfruntați din nou de președinte, care i-a făcut să ignore condițiile extrem de nefavorabile, precum și altiometrul care oferea date greșite în legătură cu distanța față de sol au făcut ca aeronava TU-154 să lovească niște copaci din apropierea aeroportului, fapt ce a dus la decesul tuturor celor aflați la bord.

National Geographic a realizat un documentar foarte bine documentat la subiectul acestui tragic accident.

Săptămâna trecută, Parchetul Militar polonez a recunoscut că piloții polonezi sunt principalii responsabili pentru accidentul avionului Tupolev-154, dar a anunțat în același timp inculparea a doi controlori de trafic aerian ruși ce ar fi contribuit la prăbușire, fără să ofere detalii despre presupusele erori ale acestora.

Comisia de anchetă rusă a respins însă acuzațiile autorităților poloneze.

Potrivit comisiei ruse de investigație, controlorii de trafic aerian „au respectat integral instrucțiunile și procedurile aviației civile”, iar prăbușirea avionului a fost provocată de mai mulți factori, principalul fiind decizia piloților de a ateriza în ciuda vizibilității foarte reduse.

CITIȚI ȘI...