(VIDEO) Ce se întâmplă în corpul tău în momentul în care te muşcă un ţânţar; Proces văzut la microscop

by Genko Genko

Te-ai întrebat vreodată cum arată înțepătura unui țânțar? Cei de la National Geographic îți arată ce se întâmplă în momentul în care un ţânţar străpunge pielea „victimei” sale şi consumă sângele acesteia. Oamenii de ştiinţă au reuşit să filmeze procesul la microscop, pentru a afla amănunte despre modul în care se hrănesc aceste insecte.

Filmarea a fost realizată de cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris, care au studiat la microscop modul în care ţânţarii transmiţători ai malariei au înţepat un şoarece anesteziat.

Partea care pătrunde în piele este un set de 6 piese bucale, dintre care patru – două mandibile şi două maxile – au forma unor filamente lungi, subţiri, care perforează pielea. Cu ajutorul lor, ţânţarul caută un vas de sânge şi, dacă îl găseşte – ceea ce nu se întâmplă întotdeauna, după cum au constatat cercetătorii francezi – începe să pompeze sânge din el.

Dacă nu este deranjat, ţânţarul se hrăneşte, în medie, timp de 4 minute, saliva insectei provocând inflamaţia şi reducând coagulabilitatea sângelui.

CITIȚI ȘI...