(VIDEO) Ce să faci şi ce să nu faci în caz de cutremur

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimul timp, subiectul “cutremure” este foarte sensibil în condițiile în care tot mai multe seisme sunt simţite şi în Republica Moldova.

Deşi în timpul unui cutremur pământul nu se va crăpa în două şi nu va înghiţi oameni şi case, este posibil să fiţi răniţi de sticla spartă, de obiecte care se răstoarnă sau care sunt aruncate în jur de mişcările puternice ale pământului. În afara menţinerii calmului, iată câteva sfaturi care v-ar putea fi de folos în cazul unui cutremur.

Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii  unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din  locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o  trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână.

În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi  a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele  neasigurate din casă. Este recomandat să vă păstraţi calmul şi să-i liniştiţi-i şi pe ceilalţi.

Potrivit specialiştilor, cele mai sigure locuri pentru adăpostire în cazul unui seism sunt sub mese sau birouri grele, pe holuri, în colţul camerelor sau lângă stâlpii de rezistenţă. Iar cele mai periculoase locuri sunt considerate bucătăria, uşile, unde şocul poate provoca uşile să vă lovească, lângă ferestre sau oglinzi, lângă obiecte grele ce ar putea să cadă.

Cum să vă protejaţi în timpul unui cutremur dacă vă aflaţi…

Într-o clădire:

  • Staţi pe loc. Nu fugiţi afară.
  • Protejaţi-vă sub o grindă sau sub un birou sau masă suficient de rezistent.
  • Evitaţi uşile, acestea se pot trânti şi pot să vă rănească.
  • Protejaţi-vă faţa şi capul. Veţi sta  la podea lânga un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul.
  • Plecaţi de lângă ferestre, uşi de sticlă, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier înalt.
  • Dacă sunteţi într-un scaun cu rotile blocaţi roţile şi acoperiţi-vă capul şi ceafa cu mâinile.
  • Nu folosiţi liftul, iar dacă vă aflaţi în lift în timp ce începe un cutremur apăsaţi butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiţi din lift cât de repede puteţi.

Afară:

  • Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă. Nu fugiti pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur.

Într-un vehicul:

  •  Încercaţi să trageţi pe dreapta într-un loc sigur. Nu blocaţi şoseaua. Feriţi-vă de poduri, tunele şi clădiri. Staţi în vehicul.

Într-un loc public aglomerat

  • Retrăgeţi-vă într-un loc unde să nu fie îmbulzeală. Dacă vă aflaţi într-un centru de magazine (Mall) intraţi în cel mai apropiat magazin.

La şcoală

  • Intraţi sub bancă şi agăţăţi-vă de piciorul acesteia. Nu staţi cu faţa spre geam.

În autobuz:

  • Staţi pe scaun până la oprirea acestuia.

Imediat după încetarea cutremurului

După cutremur verificaţi dacă sunteţi rănit sau sunt răniţi în zonă pentru a le acorda primul ajutor medical. Evitaţi să folosiţi telefonul, nu se ştie dacă aveţi energie electrică. Fiţi atenţi la scurgerile de gaz, la micile incendii dacă au izbucnit şi la cabluri electrice expuse. De asemenea trebuie să verificaţi casa pentru a vedea dacă are distrugeri, iar dacă consideraţi că locuinţa nu este sigură, ieşiţi şi nu mai intraţi înăuntru.

Specialiştii mai recomandă să nu folosiţi automobilul, astfel încât veţi păstea drumurile libere pentru ambulanţe şi pompieri. În cazul în care vă aflaţi în automobile iar în jurul acestuia au căzut cabluri de electricitate de pe stâlpi, nu coborâţi din maşină până la venirea autospecialelor. Încercaţi să fiţi calmi şi cât mai echilibraţi din punct de vedere emotional.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...