(VIDEO) Candu: Schimbarea sistemului electoral se va realiza în pofida polarizării în societate și recomandărilor Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În pofida viziunii critice și recomandărilor Comisiei de la Veneția de a nu modifica sistemul electoral al Republicii Moldova, proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt e vot va fi votat și implementat. Ulterior, legea deja adoptată va fi expediată Comisiei de la Veneția pentru a vedea în ce măsură autoritățile din Republica Moldova au ținut cont de recomandările acesteia. Aceasta a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, astăzi, la întoarcerea de la Veneția, în cadrul unei conferințe susținută la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Comisia de la Veneția a remarcat faptul că acest subiect este polarizat și că nu există consens larg în sensul unanimității, pentru că dacă ne uităm în dicționar ce înseamnă consens, aceasta înseamnă aproape unanimitate în decizii sau cel puțin o majoritate covârșitoare. La ora actuală și, de fapt, pe parcursul tuturor celor 25 de ani de existență a Republicii Moldova, nu a existat o consolidare a societății pe un anumit subiect. Întotdeauna au existat polarizări, opinii „da” și „ba”, opinii „pro” și „contra”. Dacă noi vom căuta un consens larg la elaborarea reformelor și implementarea lor, atunci înseamnă că în Republica Moldova nu ar trebui niciodată să desfășurăm reforme”, a menționat Andrian Candu.

Cu toate acestea, potrivit președintelui Parlamentului, contează „majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, contează foarte mult ca „cei care au fost mandatați de cetățeni în funcțiile pe care le deținem, să ne ținem de promisiunile electorale în baza cărora noi am câștigat alegerile parlamentare și nu doar noi”, contează „cele 850 de mii de semnături”, „2/3 din primari”, „15 asociații obștești a minorităților naționale și peste 50 de ONG-uri” și contează „și această largă majoritate care există în Parlamentul Republicii Moldova”, făcând referire la faptul că pentru introducerea sistemului mixt au votat în prima lectură 74 de deputați.

„Iată de ce, proiectul de lege va fi votat și schimbarea sistemului se va realiza. Deoarece este dorit de cetățeanul Republicii Moldova. Anul trecut cetățeanul Republicii Moldova a primit un drept suplimentar de a-și vota președintele. Noi vrem, anul acesta să-i oferim cetățeanului încă un drept suplimentar – să-și aleagă și deputatul în mod direct, cel care o să-l reprezinte cel mai bine”, a mai declarat Candu.

„După ce vom implementa recomandările Comisiei de la Veneția, vom vota acest proiect de lege, vom schimba sistemul electoral, noi vom expedia deja legea votată și implementară, celor de la Comisia de la Veneția să evalueze printr-un follow-up (n.r. „reexaminare”) numit în limba engleză, dacă am făcut bine sau nu au fcut bine”, a mai spus președintele Parlamentului, considerând că nici Uniunea Europeană „nu va condiționa schimbarea sistemului electoral” pentru că asta ar însemna o „imixtiune în politica internă a Republicii Moldova” și ignorarea voinței „a practic 60% din cetățenii Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...