(VIDEO) Anul 2014 în Coreea de Nord, descris în două minute

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coreea de Nord este una dintre cele mai „închise” ţări din lume, fiind condusă cu o mână de fier de dinastia Kim din 1948. Este ţara care stârneşte numeroase controverse şi conflicte prin acţiunile sale.

De la teste nucleare până la atacuri cibernetice, evenimentele care au avut loc anul trecut în ţara condusă de Kim Jong-un au atras atenţia lumii întregi.

Iată evenimentele majore din Coreea de Nord în 2014, rezumate de jurnaliştii CNN:

7 ianuarie – Fostul baschetbalist american Dennis Rodman vizitează Coreea de Nord, unde a participat la un meci demonstrativ în onoarea liderului Kim Jong-un. Aceasta a fost a patra vizită efectuată de Rodman în Coreea de Nord în decurs de un an.
Vizita lui Rodman în Coreea de Nord, împreună cu alte foste vedete NBA, a provocat o dezbatere în Statele Unite, unde unii îi acuză pe foştii jucători că îl simpatizează pe conducătorul unui regim totalitar.

27 februarie – Coreea de Nord a lansat patru rachete de scurtă acţiune. Rachetele nu au ieşit din apele teritoriale nord-coreene.

10 martie – Au avut loc primele alegeri parlamentare de când ţara este condusă de Kim Jong-un.

17 martie – ONU a publicat raportul privind crimele contra umanităţii în Coreea de Nord

10 octombrie – Au apărut speculaţii privind starea de sănătate a liderului de la Phenian, care nu a mai apărut în public de peste o lună.

14 octombrie – Au fost difuzate imagini cu Kim Jong-un mergând cu ajutorul unui baston

22 octombrie – Un cetăţeam american deţinut în Coreea de Nord a fost eliberat.

8 noiembrie – Alţi doi cetăţeni americani au fost eliberaţi de regimul de la Phenian.

28 noiembrie – Au apărut zvonuri potrivit cărora sora lui Kim Jong-un a primit un rol important în conducerea regimului de la Phenian.

1 decembrie – Filmul „The Interview”, produs de studiourile Sony Pictures, despre un complot fictiv ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, stârneşte reacţii dure din partea Coreei de Nord. Filmul a declanşat mânia administraţiei de la Phenian, care ar fi în spatele atacului informatic asupra Sony Pictures, potrivit autorităţilor americane. Coreea de Nord a negat implicarea în acest atac, dar i-a lăudat pe autori.

19 decembrie – FBI a anunţat că Coreea de Nord este responsabilă de atacul informatic care a vizat studiourile Sony, iar administraţia Obama a promis că „va lua măsuri”.

20 decembrie – Regimul de la Phenian a catalogat investigaţia SUA privind atacul cibernetic drept „copilărească” şi a propus Statelor Unite deschiderea unei anchete comune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...